Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

WHO-főigazgató: Az emlékeztető oltások inkább meghosszabbítják a járványt, mert „eltérítik” a vakcinákat az alacsony átoltottságú országoktól

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nem lehet kilábalni a koronavírus-világjárványból pusztán emlékeztető oltásokkal, fontosabb, hogy mindenhol haladjanak az első adagok beadásával – számol be róla a Telex.

„Egyetlen ország sem lábalhat ki a pandémiából emlékeztető oltások segítségével, és az emlékeztető oltások nem adnak okot az ünneplésre”

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO sajtótájékoztatóján.

A főigazgató szerint „az általános emlékeztetőoltás-programok inkább meghosszabbítják a járványt, mintsem véget vetnének neki”. Mert „eltérítik” a vakcinákat azoktól az országtól, amelyekben még alacsony az átoltottság.

A világban beadott minden öt vakcina közül egy emlékeztető oltás, ugyanakkor a jelenleg kórházi kezelésre szorulók és a halálos áldozatok „jelentős többsége” oltatlan.

„2021 sok okot adott nekünk a reménységre, vakcinák formájában, amelyek kétségkívül sok életet mentettek meg, de az oltóanyag elosztásában megnyilvánuló méltánytalanság sok emberéletet követelt” – mondta a főigazgató, aki szerint a Covid-19 betegségbe továbbra is mintegy ötvenezren halnak bele hetente, idén több mint 3,5 millió áldozatot szedett a járvány. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hozzátette még, hogy egyre inkább az omikron válik az uralkodó variánssá.

Miközben tehát az omikron válik lassan a domináns variánssá, annak származási helyén, Dél-Afrikában a lakosság  kevesebb mint egynegyedét oltották be teljesen. Az egyre súlyosabbá váló vakcinaapartheid, azaz a globális Dél megfosztása a vakcináktól súlyos következményekkel jár. Nem működik az a politika, amelyben a centrumországok anyagi és politikai fölényüket kihasználva magukat mentik.

A problémát csak tetézi a vakcinagyártók profitéhsége, a gyógyszercégek a könnyebben kizsákmányolható afrikai országoktól sokkal nagyobb összeget kérnek a forgalomba került védőoltásért, mint a tehetősebb nyugati államoktól. Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollárt tett ki, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulták.

A koronavírus-járvány egy globális pandémia, védekezni is csak közösen tudunk ellene. A vakcinák igazságos elosztása, a vakcinapartheid megszüntetése a globális pandémia megfékezésének egyetlen eszköze. Nemrég ezért emelt szót 2,5 millió ápoló, és most erre mutat rá a WHO vezetője is, amikor azt szorgalmazza, hogy „minél előbb minden ország lakosságának 40 százaléka kapja meg az oltást, a jövő év közepéig pedig 70 százalékuk”.

Egyelőre azt még nem tudjuk, hogy az omikron és a delta variánsok közül melyik a veszélyesebb. Maria van Kerkhove, a koronavírus-járvány WHO-felelőse közölte szerdán, hogy egyes adatok szerint az omikron által megfertőzöttek közül kevesebben kerülnek kórházba, mint a delta variáns által fertőzöttek közül. De még nincs elengedő információ: „Még nem láttuk elég ideje terjedni ezt a variánst a világ lakossága, elsősorban a sérülékeny emberek között” – mondta.

Címlapkép: Flickr