Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2,5 millió ápoló fogott össze, hogy ne lehessen nyerészkedni a koronavíruson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 2,5 millió ápoló együtt emeli fel a hangját, hogy a vakcinaapartheid elkövetői felelősségre legyenek vonva. 28 ország szakszervezete nyújt be panaszt az ENSZ-hez a Global Nurses United (GNU) és a Progressive International (PI) koordinálása mellett, írja a Progressive International (PI) közleményében.

Miközben a Dél-Afrikából származó legújabb, a jelek szerint az eddigieknél is gyorsabban terjedő variáns, az omikron lassan hazánkat is eléri (Csehországban már megjelent), a dél-afrikai lakosság kevesebb mint egynegyedét oltották be teljesen. A Covid-járvány az újabb variánsokkal és hullámokkal soha nem ér véget, és ez megfelel a nagy gyógyszergyártó cégek érdekeinek: hihetetlen profitot zsebelhetnek be a vakcinák értékesítéséből.

Csak a Pfizer 107 milliárd dollár értékben értékesít vakcinákat 2022 végéig, ragaszkodva saját szabadalmi jogaihoz. Annak a vakcinának a szabadalmi jogaihoz, amit eleve állami támogatásokból fejlesztett ki. A nyugati országok elég gazdagok hozzá, hogy kielégítsék a gyógyszergyártó cégek profitéhségét, a kevésbé tehetősek azonban oltás nélkül maradnak. Ez nem csupán arcpirító egyenlőtlenség, de még a gazdag nyugati országok védekezését is kompromittálja:

a koronavírus járvány egy globális pandémia, védekezni is csak közösen tudunk ellene. Hiába a beutazási tilalmak, az alacsony átoltottságú országokban kialakuló új variánsokat nem lehet kizárni.

A problémát csak tetézi, hogy a gyógyszercégek könnyebben kizsákmányolható afrikai országoktól sokkal nagyobb összeget kérnek a forgalomba került védőoltásért, mint a tehetősebb nyugati államoktól. Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollárt tett ki, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulták.

Amint arra a PI is felhívja a figyelmet, a megoldás egyértelmű: fel kell oldani a vakcinák szabadalmi jogát. A Kereskedelmi Világszervezet épp egy ilyen javaslatot fontolgat, ideiglenesen feloldanák a vakcinák szabadalmi jogát. Ezt a javaslatot több mint 164 ország támogatja, azonban a gyógyszeripari lobbi keményen küzd ellene: számos ország  sikeresen blokkolja ezt a javaslatot több mint egy éve. Az Európai Unió és Nagy-Britannia is a tervet elutasító országok között volt, ragaszkodva ahhoz, hogy a hatalmas profit létfontosságú ösztönző a multinacionális cégek számára az új gyógyszerek kifejlesztésében.

Azonban nem minden  ország van megvásárolva teljesen a gyógyszeripari lobbi által, a vakcinaszabadalmak feloldását a világ egyre több kormánya támogatja. Ezek közé tartozik az Egyesült Államok is: Joe Biden májusba jelentette be, hogy támogatja a szabadalmak védelmének időszakos feloldását (amire a gyógyszeripari vállalatok lobbistái fizetett internetes hirdetések formájában kezdték el támadni az elnök döntését). A demokrata politikus arra kérte a WTO-országokat, hogy látván az omikron variáns megjelenését, támogassák a szabadalmak feloldását.

Mindazonáltal a PI közlemény szerzői a sürgetik az érdekképviseletet és a társadalmi konfrontációt, ugyanis a nagy gyógyszercégek  ellen leginkább csak magunkra számíthatunk. Nem szólalnak fel sem a globális egészségügyi szervezetek (amelyek  kétharmadának székhelye nyugaton található), sem az egyéb nemzetközi intézmények. Sőt, mint láthattuk a Bill & Melinda Gates Foundation esetében, néha a nemzetközi jótékonysági szervezetek egyenesen a vakcinaszabadalmak feloldása ellen küzdenek. Utóbbi egyáltalán nem meglepő: Bill Gates hatalmas pénzeket fektetett az olyan gyógyszeripari cégekbe, mint a Pfizer és a BioNTech.

A tőke, a láthatatlan kéz, a szabad verseny tehát nem fog minket megmenteni a globális járványtól, sőt. A nemzetközi jogra hivatkozva most az ápoló szakszervezetek igyekeznek felelősségre vonni a pandémián nyerészkedőket. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánák különleges eljárásával szeretnék elérni a szóban forgó, vakcinaapartheidet elkövető országok felelősségének kivizsgálását és megállapítását.

Címlapkép: MTI/Veres Nándor