Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy bebörtönzött ellenzéki aktivista telefonján Pegasus-szoftvert találtak Indiában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pegasus-szoftvert találtak Rona Wilson indiai ellenzéki aktivista telefonján, aki a szélsőjobboldali Modi-kormány hírhedt kritikusa. Az elítélt aktivista ügyét várhatóan újravizsgálják a botrány hatására. Az izraeli NSO csoport kémszoftveréről nemrég Kósa Lajos is bevallotta, hogy Magyarország Belügyminisztériuma is megvásárolta.

A terrorizmusért elítélt aktivista telefonjáról az Amnesty International állapította meg, hogy 2017 júliusa 2018 márciusa között Pegasus-szoftverrel fertőzték meg. 2018 márciusa után három hónappal, júniusban letartóztatták Wilsont, akit majdnem egy éven át figyeltek meg illegálisan.

Wilson tagadta az ellene felhozott vádakat, melyeknek egyike az volt, hogy merényletet tervez Narendra Modi, India hindu-nacionalista miniszterelnöke ellen. Wilsont hivatalosan azért ítélték el, mert összefüggésbe hozták egy 2018-as, erőszakba torkolló megemlékezéssel, ahol alacsony kasztú indiaiak tüntettek a jogaikért. A 2018-as esemény több felszólalóját (író, ügyvéd, aktivista stb.) is börtönre ítélték, mert „gyújtóbeszédeket” tartottak és „maoista ideológiát” terjesztettek.

Egyes vélemények szerint az elítéltek ellen az indiai hatóságok „eljárási szabálytalanságokat” követtek el és „digitális fegyvereket”, például Pegasus-kémszoftvert is bevetettek ellenük.

Már a Pegasus-botrány kirobbanásakor felmerült a gyanú, hogy Wilson telefonját és laptopját is megfigyelhették, de a feltételezés csak mostanra igazolódott be. Wilson ügyvédei egy massachusettsi, Arena Consulting nevű digitális kriminalisztikai céget bíztak meg az aktivista elektronikai eszközeinek kivizsgálásával. Az amerikai cég az Amnesty International által kifejlesztett módszertannal gyűjtött adatokat a Pegasus-szoftver használatának bizonyítására.

Az Arena Consulting vizsgálata arra jutott, hogy nem csak megfigyelték, hanem terhelő bizonyítékokat is eljuttattak Wilson telefonjára és számítógépére.

A Pegasus-botrány nem csak Indiában, hanem Magyarországon is robbant júliusban, amikor a Direkt36 oknyomozó portál arról írt: Magyarországon több mint 300 embert, köztük két újságíró kollégájukat is megfigyelték a telefonos kémszoftverrel.

Magyarországon éppen akkortájt jelent meg a szoftver, amikor Rona Wilsont is elkezdték vele megfigyelni. A magyar és izraeli kormányok között magas szintű találkozók zajlottak 2017-ben és 2018-ban, és a magyar telefonszámok megfigyelése is azután szaporodott meg, hogy Czukor József egykori hírszerzőtiszt, akkor éppen a miniszterelnök főtanácsadója személyesen tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel 2018 februárjában.

Címlapkép: Hippo PX