Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

18 év börtönre ítélték a belarusz ellenzék volt vezetőjét, Szergej Tyihanovszkijt

Ez a cikk több mint 2 éves.

18 évre börtönbe kerül Szergej Tyihanovszij, a belarusz ellenzék volt vezetője, írta meg a BBC. A vád szerint Tyihanovszij és több ellenzéki 2019 nyarától tömeges zavargások szervezését tervezték a 2020-as elnökválasztás idejére. Tyihanovszij felesége,  Szvetlana Tyihanovszkaja szerint az ítélet Lukasenka bosszúja.

Szvetlana Tyihanovszkaja azután vette át a belarusz ellenzék vezetését, hogy férjét, a Youtube-on is nagyon népszerű ellenzéki kommentátort 2020 tavaszán bebörtönözték és eltiltották politikai jogainak gyakorlásától. Később Tyihanovszkajának és gyermekeinek is menekülnie kellett Fehéroroszországból.

Szergej Tyihanovszij ítéletének kihirdetése előtt, felesége egy videót tett közzé a Twitteren, melyben azt mondta, „továbbra is védeni fogja az embert, akit szeret”. 

Szvetlana Tyihanovszkaja megkérdőjelezi a bíróság pártatlanságát, szerinte az ítéletek a fehérorosz elnök, Lukasenka bosszúja. Ahogy Twitter posztjában írta:

„Miközben a politikai foglyokat zárt pereken ítéli el, reméli, hogy csendben folytatja az elnyomást. De az egész világ figyel. Nem állunk meg!”

A Szoveckaja Belarusz fehérorosz állami lap szerint Tyihanovszij mellett öt másik ellenzékit is elítéltek, 14-től 16 évig terjedő börtön büntetéseket kaptak. 

A 2020-as botrányos belarusz elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a lassan negyed évszázada hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka nyerte, független megfigyelők szerint viszont az ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja győzedelmeskedett. A fehérorosz választásokról itt írtunk részletesen.