Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: ha túl nagy teher lett volna az egészségügyön, összeomlott volna

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A számok magukért beszélnek”, az elmúlt 2 hétben 1 millió oltást adtak be, ebből 800 ezer harmadik, 115 ezer pedig első oltás volt. „A biztonság az oltásoknak köszönhetően jelentős mértékben nőtt” – kezdte péntek reggeli interjúját Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, összegezve a meghosszabbított oltási akcióhét eredményeit.

Eddig összesen 2 millió 600 ezer ember vette fel a harmadik oltást, sokan viszont nem tudják, hogy az első két oltás hatása hat hónap után gyengülni kezd, és szükség van a harmadik adagra is, ezért a jövő héten újabb oltási akcióhetet indít a kormány. Emellett emailben, sms-ben és levélben megkeresnek mindenkit, aki még nem adatta be a harmadik oltást, valamint a következő másfél hónapban minden településen oltási akciónapokat szerveznek, amihez a miniszterelnök nagy reményeket fűz, szerinte „rakétasebességgel” fog emelkedni az oltottak száma.

„Eddig fantasztikusan küzdött mindenki”, az orvosok, ápolók, rendőrök, katonák kiválóan teljesítettek, ami a miniszterelnök szerint azt jelenti, hogy nem volt rajtuk túl nagy teher, mert ha lett volna, „akkor összeroppantak volna”. Jól felszereltük technikailag a kórházakat és kiváló, az esküjüket betartó szakembereink vannak – mondta.

Érdemes azért visszaemlékezni a Magyar Orvosi Kamara két héttel ezelőtti, a miniszterelnök kijelentéseinek igencsak ellentmondó közleményére, amely arra figyelmeztetett, hogy miután a kormány teljesen elengedte a kezdetben biztatóan induló oltási kampányt, a negyedik hullám annyira elszabadult mára, hogy most már muszáj lenne újra korlátozásokat bevezetni, ha nem akarjuk, hogy karácsonyig rengetegen meghaljanak.

És ami a technikai felszereltséget illeti: a szakma véleménye szerint a magas halálozás valóban nem a gépek és még csak nem is az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható, akiket a kormány a járvány kellős közepén meglepett a rengeteg feszültséget szító új jogállásról szóló törvénnyel, a bérüket pedig egy forinttal sem emelte meg, szemben az orvosokéval.

A személyzet tovább fogyatkozott az előző járványhullám óta:

„Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia”

– fogalmazott a MOK elnöksége.

A miniszterelnök ma reggeli optimizmusára nem igazán létezik magyarázat, a kamara ugyanis világosan közölte két hete: a helyzet súlyos. Mivel telítődnek az intenzíves ágyak, a betegek feltorlódnak azokon az osztályokon, ahol már nem feltétlenül tudják ellátni őket, így az egyre inkább fulladó, romló állapotú betegeket nincs hova továbbadni.

Mivel kb. 15 ezer pedagógus még nem oltatta be magát, a miniszterelnököt a pedagógus szakszervezetek aggodalmával kapcsolatban is kérdezték ma reggel, miszerint összeomolhat az oktatási rendszer, ha kirúgják azokat a pedagógusokat, akik december 15-ig nem tesznek eleget az oltási kötelezettségüknek.

„A pedagógushiány nem kellemes dolog, de ha a gyerekeink megbetegednek, az nagyobb baj.”

Az a tiszteletteljes kérésünk van a pedagógusokhoz, hogy ezt értsék meg. Nekünk, szülőknek a gyerek a legfontosabb és azt szeretnénk, hogy nekik is ők legyenek a legfontosabbak – válaszolt Orbán Viktor.

Mint arról számtalanszor beszámoltunk, az egészségügyi dolgozók hiányához hasonlóan a pedagógushiány kellemetlenségeit is már jóval a járvány előtt megérezhették az érintettek, hiszen a kormány semmit sem tett a megalázóan alacsony béreik rendezéséért, sőt, a hetekben zajló sztrájktárgyalások is abba az irányba mutatnak, hogy még a jelenlegi helyzetben sem fontolgat ilyen lépést.

Az omikron variánssal kapcsolatban szakmai bizonytalanságot érez a miniszterelnök: nem tudni, mennyivel veszélyesebb, mennyivel terjed gyorsabban, mint az előző variáns. Annyit azért ki merte jelenteni: „Az első 1-2 nap ijedtsége nagyobb volt, mint amit ennek az új variánsnak az ereje indokolt volna.”

Természetesen a „gyermekvédelmi népszavazás” témája is felmerült. Orbán szerint „a gyerekek emberré nevelése a szülőknek a kizárólagos joga” – ezért is lesz népszavazás. Az interjú talán legszürreálisabb része akkor következett, amikor a műsorvezető felvetésére, miszerint a baloldal azt mondja, nem is létezik a probléma, hiszen a magyar óvodások nem akarnak nemváltoztató műtétet végeztetni magukon, a miniszterelnök azt válaszolta: „hát, mert majd tiltja a törvény”. Szerinte óriási a nyomás, hogy ezt megváltoztassák, és az ügy fontosságát a brüsszeli zsarolás is igazolja. „Valóban zsarolnak bennünket, de ami jár, az jár, ki fogjuk szorítani belőlük a pénzt” – mondta a miniszterelnök, megnyugtatva mindenkit: addig is a költségvetés (értsd: a magyar adófizetők – a szerk.) megelőlegezi azt.

Címlapkép: MTI