Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

December 13-án megkezdődhet az 5 és 11 év közöttiek oltása, harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolványt

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót, így a jövő hét végéig eddigi rend szerint, tehát előzetes időpontfoglalás nélkül lehet beadatni az oltásokat. Emellett felkérték az operatív törzset, hogy szervezzenek helyi oltási akciónapokat is országszerte -mondta el Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfon. A kormány legfrissebb döntésiről szóló sajtótájékoztatón a kormány inflációmérsékléssel kapcsolatos döntéseiről is beszámolt.

Felkérték az operatív törzset arra is, hogy az oltási igazolványok érvényességgének harmadik oltáshoz való kötésének lehetőségét vizsgálja meg. Emelett bejelentették, hogy miután az Európai Gyógyszer Ügynökség az ideiglenes engedélyt megadta a Pfizer 5 és 11 év közöttiek számra is beadható vakcinájára, kétmillió adagot rendeltek az oltóanyagból.

Ezek beadását a december 13-i héten kezdhetik meg, a kisiskolások védettségét biztosító oltási rendet az Operatív Törzs a napokban dolgozza ki.

Gulyás elmondta, ugyan az Európai Unió további oltásbeszerzésében nem vesznek részt, de minden olyan beszerzésben részt vesznek, ami olyan korosztály számára tesz lehetővé a vakcinát, akiket korábban nem olthattak be. A 18 éven felüliek számára van elegendő vakcina, ahogy a 12 éven felüliek számára is. Ha olyan vakcina beszerzésére van lehetőség, ami a 12 éven aluliak számára is beadható, akkor abból be fognak szerezni.

Az energiaárakkal és a rezsicsökkentéssel kapcsolatban a kormány úgy döntött, hogy az infláció mérséklése érdekében a magyar kisvállalkozások számára is elérhetővé teszik a rezsicsökkentést, a 4 milliárd forintos bevétel és maximum 10 alkalmazott alatt.

Az önkormányzatok működését a járvány alatt is fontosnak tartják így számukra is lehetővé teszik a rezsicsökkentést – mondta el Gulyás.

A miniszter szerint infláció elleni küzdelemben a legfontosabb eszköz, továbbra is a rezsicsökkentés és annak kiterjesztése. Abban bíznak, hogy ezeknek a döntéseknek köszönhetően a magyar inflációs adatok mérséklődnek és a jövő év végére normális pályára állnak.

A Kormányinfó élőben itt követhető:

Az RTL klub kérdéseire a miniszter elmondta, a kisvállalkozásoknak és az önkormányzatoknak nyilatkozatot kell tenni, és be kell jelentkezni, utána automatikusan jár az egyetemes szolgáltatás. A kormány a kiterjesztésről most 6 hónapra döntött, utána azt remélik, hogy a világpiaci árak nem indokolják annak fenntartását.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsadója szerint jogszerű a jogállamisági eljárás, ami ellen a lengyel és a magyar kormány fellebbezett, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy meg kell várni az EU bíróságának ítéletét, de kétségtelen, hogy az általában közel álla a főtanácsnok álláspontjához.

„Mi soha nem az ellen voltunk, hogy az uniós pénzeket elosztó rendszert ne lehessen szigorú vizsgálat alá vetni, ilyenek az OLAF vizsgálatai is, amik rendszeresen folynak Magyarországon.”

A miniszter elmondta, a harmadik oltás fontosságáról új reklám kampányt is indítanak.

Elmondta azt is, a jelenlegi hírek szerint az új vírusvariánssal szemben eddig a kínai Sinopharm vakcina tűnik a leghatékonyabbnak, így az felértékelődhet.

Arról, hogy mi történik akkor, ha a benzin ára a kormány által meghatározott 480 forint alá csökken, Gulyás elmondta, mivel verseny van a piacon ezért szerinte a benzinkutaknak nem éri majd meg a piaci árak által nem indokolt 480 forintos ár fenntartása. A hatósági árat három hónapig biztosan nem törlik el.

Újságírói kérdésre elmondta, remélik karácsonyra már a járványhullám leszálló ágában leszünk, így nem lesz szükség további intézkedések bevezetésére.

Gulyás Gergely kijelentette, nem terveznek Ausztriához hasonló korlátozásokat bevezetni.

A homofób népszavazással kapcsolatban elmondta, annak legnagyobb pozitívuma a kormány számára az lenne, hogy sikeres népszavazás esetén a meghozott törvényeket évekig nem lehetne módosítani.

 

A kormány legutóbb november 18-án jelentett be a járvány terjedésének megelőzését szolgáló korlátozó intézkedést, amikor bevezették a zárt terekben a kötelező maszkviselést.

Az elmúlt 24 órában 10 466 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 124 726 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 218 beteg, így az elhunytak száma 34 931 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 902 000 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 795 főre emelkedett. 7450 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.