Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajnában 2800 pedagógust függesztenek föl, amiért nem vették fel a kötelező oltást

Szerhij Skarlet, ukrán oktatási miniszter a közösségi médiaként használt üzentküldő alkalmazáson, a Telegramon keresztül közölte, hogy mintegy 2800 általános- és középiskolai pedagógust függesztettek fel az állásából, amiért nem vették fel a kötelező oltást – írta meg az MTI.

A tanárok keleti szomszédunknál októberben kerültek azon foglalkozásúak kategóriájába, akiknek munkavégzésükhöz kötelezően fel kell venniük a vakcinát, erre november végéig kaptak haladékot. Azok, akik ennek nem tettek eleget, az országos karanténnak nevezett járvány megelőző korlátozási időszakban nem dolgozhatnak, így munkabért sem kapnak. A védőoltás felvétele után állásukat azonnal visszanyerik.

A legtöbb pedagógust, 384-et a nyugat-ukrajnai Rivne megyében, a második legtöbbet, 281-et pedig Kijev megyében bocsátották el. Észak-keleti szomszédunknál adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint változó korlátozási rendszer működik, amit a köznyelvben gyakran karanténnak neveznek. A veszélyhelyzetet – karantént – először március 12-én vezették be az egész országban, ezt szeptember 20-án az év végéig meghosszabbították.

A tanári kar részleges oltatlansága miatt jelenleg 1200 iskolában zajlik a tanítás távoktatásban – derül ki az oktatási miniszter közleményéből. Hozzátette, hogy a pedagógusok vakcinálása folytatódik. Eddig az általános és középiskolák pedagógusainak 96,5 százaléka vett fel legalább egy dózist a védőoltásból, 86,4 százalékuk – mintegy 563 ezren – pedig teljesen immunizáltak, azaz mindkét adagot megkapták.

Közben az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatok szerint ötre nőtt a járványhelyzet szerinti jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába sorolt régiók száma az országban, ezek között van Kárpátalja is. Az eggyel súlyosabb kockázatú narancs besorolásban egy megye maradt, a régiók java része, az ország 24 megyéjéből 18, valamint a főváros Kijev viszont továbbra is a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriában van.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 7 483-mal 3 422 023-ra, az elhunytaké négyszázzal 85 117-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint háromezerrel 426 669-re csökkent. Az elmúlt napon 3456 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 904 799-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 384 662-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Szombaton 139 476 embert oltottak be az országban.

Hazánkban a múlt héten szerdán Mohácson tüntettek a tanárok a kötelező oltás ellen. Mint ismert, az októberi kormányzati döntés értelmében az állami oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak december 15-éig fel kell venniük a védőoltás első adagját. Azokat, akik a határidő leteltével sem oltatják be magukat, nem küldik rögtön fizetés nélküli szabadságra, a munkáltatótól még kapnak egy felhívást, hogy 15 napon belül, vagyis december végéig pótolják az elmaradt oltást.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete(PSZ) mindenkit az oltás felvételére biztat, de ellenzi a kormány intézkedését, amely az állami köznevelési és szakképzési intézményekben rendelet útján – kötelezően – előírta a koronavírus elleni oltás felvételét.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kötelező oltás hatására akár egész iskolák is megbénulhatnak, mert bár a tanárok körében kiemelkedően magas az átoltottsági arány, az nem egyenletes az ország egész területén. Amíg az átlag 90 százalék körül mozog, addig egyes iskolákban csak a pedagógusok 50-60 százaléka oltatta be magát.

(MTI via. Népszava)

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba