Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szülészeti ellátás reformjáért tüntetnek egy hét múlva a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koronavírus és az új egészségügyi jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek a szülészeti ellátásban, ami jelentősen szűkítette a nők mozgásterét, ezért országos demonstrációt hirdetett november 28-ára az Országház elé a Másállapotot a szülészetben civil szerveződés. A csoport tagjai évek óta dolgozik a magyarországi szülészeti ellátás problémáinak nyilvánosság elé tárásáért és azok megoldásáért. A mind offline, mind online formát öltő kiálláshoz számos hasonló tematikájá szervezet és egyesület csatlakozott.

A koronavírus-járvány szüléteszi ellátásra gyakorolt negatív hatásait példázta, amikor idén ősszel a Másállapotot csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi szabályok alapján a várandós nők sokáig nem tudták, szülhetnek-e kísérővel, vagy éppen arra, hogy több kórházban előfordult olyan gyakorlat, ami mind a szülő nő, mind kísérője esetében teszthez kötötte a természetes és császármetszéses szülések levezetését is.

Az egy hét múlva tartandó demonstrációhoz tartozó Facebook-esemény leírásában az egyesület úgy fogalmaz, az évtizedek óta jellemző rendszerszintű problémákhoz képest az elmúlt hónapokban „sok helyen nem előre, hanem kettőt hátra léptek”.

A „NŐ a hangunk” országos megmozdulás célja felhívni a figyelmet arra, hogy miközben a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában csak keveseknek jó, nem szolgálja sem a nők, sem családok, sem a szülés körüli szakemberek érdekeit, sőt sokszor kifejezetten ártalmas, elsősorban a nőkre és gyermekeikre, ezáltal az egész társadalomra. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nő, miközben a lehetőségeik csökkennek.

– írják felhívásukban.

A tüntés szervezői kimeleik, hogy működő szakmai felügyelet és valós jogérvényesítési lehetőségek hiányában a rendszerhibák, a szülészeti erőszak, a jogsértések és a káros gyakorlatok növekvő terhét a nők és a családok egyedül viselik, miközben a megfelelő szülészeti ellátás biztosítása állami feladat lenne.

A szervezők tervei szerint a budapesti központi rendezvény résztvevői üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat tolnak a Parlament elé. A kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják majd, amelyeket a nők a szüléseik óta cipelnek a családjaikkal együtt.

A demonstráció kezdeményezői a köztéri tiltakozás mellett előzetes online kampányt is indítottak:
    • egy online térkép segítségével az érintett anyák anionim módon jelenthetik be, hogy hol érte őket jogsérelem
    • de a kampány keretében írhatnak üzenetet, készíthetnek képeket és feltölthetnek rövid videóüzeneteket is, amelyeket vagy a Másállapotot a szülészetben oldalnak küldhetnek el, vagy a saját személyes közösségi oldalaikon oszthatnak meg, megjelölve a bejegyzésekben a Másállapotot oldalát
    • az esemény hashtagjeit egy papírra írva, a saját üzeneteikkel kiegészítve küldhetnek be fényképet, valamint  közösségi oldalaikon profilképkeretet is beállíthatnak

Kampányuk csatlakozik a 16 akciónaphoz, melyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról.

A közös kiálláshoz csatlakozott:
Ablak a világra
Alternatal Alapítvány
Anyatejút Tudásközpont
Babagenetika Egyesület
Békés Születéséért Támogatókör
Béres Edina független bába
Császárvonal
Életfa Bábapraxis
EMMA Egyesület
Független Bábák Szövetsége Egyesület
Holdudvar Bábaház
Hoztam e világra
Közösség a haladó szellemű szülészeti ellátásért Szegeden
Lélek Éled Kör Egyesület
Magyarországi Dúlák Egyesülete – MODULE
Másállapotot a szülészetben!
MindenholJó Bábapraxis
Séta a SzülésSzületéS minőségéért​
Válaszkész Szülők Egyesülete

Címlapkép: Másállapot a szülészetben Facebook-oldal