Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A győri polgármester fotózkodás ellenében osztogat érméket a fiataloknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csak úgy vehetik át a győri fiatalok az önkormányzat által felvásárolt jubileumi emlékérmeket, ha előtte fotózkodnak a polgármesterrel, számolt be róla az ugytudjuk.hu. A lap szerint ráadásul az így készült képeket a városvezetés korlátlanul felhasználhatja a kiskorúakról, melyek aztán Dézsi Csaba András polgármester Facebook oldalán, vagy az önkormányzat honlapján landolnak.

Az ugytudjuk.hu értesülései szerint Győr városa nemrégiben jubileum alkalmából veretett egy emlékérmét, amiből 30 000 darabot fel is vásárolt, hogy aztán ezeket a 20 év alatti győri fiataloknak  átadhassa azzal a céllal, hogy erősítse bennük a lokálpatriotizmust. Ám az érme átvételének feltétele, hogy a fiatalok szüleinek ki kell tölteni egy kérdőívet, amiben vállalják, hogy az átadó ünnepségen gyermekeiket lefotózzák, majd az ott készült készített fényképeket „Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata területi, módbeli és időbeli korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, így különösen utólagosan szerkessze, módosítsa, közzétegye„. A lap kiemeli, hogy habár az oldal nem részletezi, a képek első sorban Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalára kerülnek fel.

Érdekes azonban, hogy habár a polgármester nagyon is szeret a közösségi oldalán gyerekekkel pózolni, a cikk szerzőjét és családját korábban nyilvánosan szidalmazta Facebook oldalán. Dézsi akkor úgy fogalmazott, „ennek az embernek és családjának ez a szánalmas meló jelenti a megélhetését”  továbbá „be kell tömni az éhes szájakat még akkor is, ha ezek a gyerekek nem lesznek büszkék tudatra ébredésük után az apjukra”.

Ha esetleg valamelyik szülő nem szívesen fogadná, hogy a polgármester képeket készítsen a gyerekével, azok nem vehetik át a jutalmat, kizárják őket az érmeosztásból.

A győri városvezetés körében már korábban is problémát okozott az úgynevezett politikai pedofília, vagyis hogy politikusok kiskorúakat használnak fel arra, hogy saját magukat népszerűsítsék egyes kampányeseményeiken. 2019 őszén Győr akkori polgármesterét, Borkai Zsoltot és Sik Sándor szentiváni fideszes képviselőt a bíróság 345-345 ezer forint megfizetésére kötelezte, mivel kiskorúakat szerepeltettek a politikai kampányban. A bíróság szerint Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt.

Másutt is gyakori kampányeszköz volt korábban, hogy sokszor egy-egy átadáson, vagy beszédek alatt a gyerekek egyfajta biodíszletként ácsorognak a politikus mellett a melegben, vagy éppen a hideg aszfalton térdepelnek, de számos példa akad arra is, mikor a politikus megy el óvodákba vagy iskolákba fotózkodni. A jelenségről mi is többször beszámoltunk a kaposvári polgármester, egy borsod megyei országgyűlési képviselő,  vagy éppen Orbán Viktor kapcsán.

Tavaly decemberben a városházi dolgozók gyermekeinek Dézsi saját arcával ellátott Mikulás-csomagokat adott, idén szeptemberben pedig személyesen ment be átadni a város által az elsősöknek biztosított füzetcsomagot, amelyben természetesen a saját gyerekkönyv-márkáját reklámozó vonalzó is helyet kapott.