Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarasztalta a választási bizottság a borsodi időközin induló fideszes jelöltet, mert gyerekekkel fotózkodott a kampányban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteki ülésén részben helyt adott Tóth Ádám független kifogásának a tiszaújvárosi választási bizottság, és megállapította, hogy a borsodi 6. választókerületben a Fidesz színeiben induló Koncz Zsófia jogsértő módon kampányolt kiskorúak társaságában – írta meg a Munkások Újsága.

Mint arról korábban írtunk, Koncz Zsófia júliusban motorbalesetben elhunyt édesapja, Koncz Ferenc megüresedett országgyűlési képviselői székéért -egyben pedig a Fidesz számszerű kétharmados többségének megtartásáért – jelentette be indulását. A választást október 11-én tartják majd, a kampány pedig jelenleg is folyik: augusztus 30-án például Koncz Zsófia egy szerencsi játszótér felújítási munkálatairól töltött fel kampányfotókat Facebook-oldalára, amelyeken gyerekek társaságában látható.

Ezért Tóth Ádám független jelölt kifogást intézett az illetékes választási irodához, sérelmezve, hogy szerinte a választási törvény alapján Koncz fotói sértik a jelöltek közti esélyegyenlőséget, valamint a „jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást”.

Mint az a Borsod 6. OEVK Választási Bizottságának szeptember 4-ei jegyzőkönyvéből kiderül, bár a testület szerint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét nem sértik a fotók, az esélyegyenlőséget viszont igen, ezért felszólította Konczot a felvételek 24 órán belüli eltávolítására. A bizottság bírságot ugyanakkor nem szabott ki.

(Cikkünk megjelenésekor az inkriminált poszt még látható volt Koncz Zsófia oldalán.)

„A Választási Bizottság többségi álláspontja szerint egy jelölt gyermekekkel közös fotóinak közösségi oldalon történő megosztás és ezáltal bárki részére elérhetővé válása pozitív színben tünteti fel a jelöltet, és ezáltal sérti az esélyegyenlőséget azzal szemben, aki ilyen eszközt nem használ”

– áll a bizottsági határozatban.

Koncz Zsófia három napon belül fellebbezhet a határozat ellen.

A bizottság Kúria álláspontját is felhasználta a döntéshez: előbbi 2019-es,  ombudsmani véleményre támaszkodó határozata szerint ugyanis az

„Alaptörvény II. cikkébenfoglalt emberi méltósághoz való jog sérthetetlen, valamennyi gyermeket megillető olyan alapvető emberijog, amely […] garantálja, hogy a gyermek nem válhat eszközzé vagy tárggyá. Ebből következően a gyermek politikai kampányeszközként való feljhasználása alapjogi szempontból nem elfogadható.”