Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Borsod után Mohácson is beállt az összefogás az időközi választás ellenzéki jelöltje mögé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Beállt a helyi ellenzéki összefogás Csorbai Ferenc mögé, aki a Változást Akarók Nemzedéke Egyesület (VAN) nevű, helyi civilekből álló csapat polgármestjelöltjeként indul a szeptember 27-i időközi önkormányzati választáson Mohácson.

„2019. októbere megmutatta, hogy milyen erőt jelent, ha az ellenzéki pártok és civil szereplők összefognak, és ez Mohács esetében sincs másképpen, ahol szintén az a célunk, hogy egy olyan városvezetés álljon fel, amit nem az önös érdekek vezérelnek, hanem Mohács városának fejlesztése és a mohácsi polgárok érdekeiért dolgozik. Ezért döntött úgy a DK, a Jobbik és az MSZP, hogy támogatják a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület jelöltjeit” – olvasható a VAN közleményében.

A nyilatkozatot a jobbikos Schwarcz-Kiefer Patrik és a DK-s Szarkándi Lajosné képviselők írták alá, valamint Szakács László, az MSZP helyi országgyűlési képviselője.

Amint arról korábban beszámoltunk, 2019. szeptember 25-én, alig néhány héttel az önkormányzati választás előtt hunyt el Szekó József (Fidesz-KDNP) volt polgármester, aki 1998 óta irányította Mohácsot. Halála után egyetlen kihívója, a szocialista Csorbai nem lépett vissza, pedig akkor még  az ellenzéki pártok is a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig mind erre kérték.

A választáson Csorbai annak ellenére is rendkívül rosszul szerepelt, hogy egyedüli jelöltként indult: több mint kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat (4076), mint amennyit Csorbai végül kapott (1867). A képviselő-testületben 11 helyből nyolcat a Fidesz-KDNP képviselői szereztek meg.

Időközi választásra azért kerül sor szeptemberben, mert július elején a testület egyhangú döntéssel feloszlatta magát, miután Csorbai nem volt hajlandó önként távozni a polgármesteri posztról.

A feloszlatást már év elején kilátásba helyezték: a hatályos törvények által lehetővé tett legszűkebb időkereten belül szerette volna a testület ezt a döntést meghozni (a választás után legalább hat hónapnak kell eltelnie egy ilyen lépéshez), de a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az ülések, ezért csak nyáron tudtak róla szavazni.

Nem ez volt a szombati nap egyetlen helyi összefogásról szóló híre: Borsod-Abaúj-Zemplén 6. válaszókerületének jobbikos jelöltje, Bíró László mögé is beállt az ellenzék a megye délkeleti részében tartandó, október 11-i országgyűlési választások előtt. A szavazásnak nagy a tétje, ugyanis ezen múlik, hogy a Fidesznek továbbra is megmarad-e a kétharmada az Országgyűlésben.

Koncz Ferenc, fideszes helyi parlamenti képviselő júliusban hunyt el motorbalesetben, a kormánypártok színeiben lánya, Koncz Zsófia indul – írta meg a Mandiner.

A Fidesz szét akarta verni az ellenzéki összefogást. Nem sikerült.
▶️Ma hivatalosan is elindult Bíró László kampánya!…

Közzétette: Jakab Péter – 2020. augusztus 29., szombat