Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes többségű mohácsi képviselő-testület feloszlatta magát, új választás jön

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fideszes többségű mohácsi képviselő-testület egyhangú döntéssel feloszlatta magát hétfőn, miután Csorbai Ferenc, a város szocialista polgármestere nem volt hajlandó önként távozni – adta hírül a Mohácsi Újság.hu.

Június végén kezdeményezte négy fideszes képviselő a képviselő-testületi ülés összehívását, amin az egyik napirendi pont a testület feloszlatása volt.

Mivel ezt a mai nappal a képviselők megszavazták, ezért időközi választás lesz Mohácson, amelyen polgármestert és képviselőket is választanak.

A feloszlatást már év elején kilátásba helyezte a képviselő-testület: a hatályos törvények által lehetővé tett legszűkebb időkereten belül szerették volna ezt a döntést meghozni (a választás után legalább hat hónapnak kell eltelnie egy ilyen lépéshez), de a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az ülések, ezért csak most tudtak róla szavazni.

A képviselő-testület szerette volna elérni, hogy Csorbai Ferenc önként lemondjon, Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere még a hétfői ülésen is felszólította erre a polgármestert, de erre Csorbai nem volt hajlandó. Az önkéntes lemondással elkerülhető lett volna, hogy az időközi választáson képviselőket is kelljen választani a polgármester mellett.

Emlékezetes, hogy tavaly szeptember 25-én, alig néhány héttel az önkormányzati választás előtt hunyt el Szekó József (Fidesz-KDNP) tragikus körülmények között, aki 1998 óta irányította a várost. Halála után egyetlen kihívója, a szocialista Csorbai Ferenc nem lépett vissza, pedig még  az ellenzéki pártok is a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig mind erre kérték.

A választáson Csorbai annak ellenére rendkívül rosszul szerepelt, hogy egyedüli jelöltként indult:  több mint kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat (4076), mint amennyit Csorbai végül kapott (1867). A képviselő-testületben 11 helyből nyolcat a Fidesz-KDNP képviselői szereztek meg, így tényleg csak idő kérdése volt, hogy Csorbai polgármesterségének véget vessenek.

A feloszlatás tényéről a térség KDNP-s országgyűlési képviselője Facebook bejegyzésben számolt be, szerinte az ülés során Csorbai „szinte csak lebonyolító szerepet játszott.”

„Pávkovics Gábor alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a választóknak ígéretet tettek a testület feloszlatására, ám mivel az ezután következő választás több szempontból is nagy terhet ró a városra, így felkérte Csorbai Ferenc polgármestert, kímélje meg ettől a várost, hiszen egy polgármester-választás sokkal kevesebb terhet róna mindenkire, mintha a már egyszer legitim módon megválasztott testület összetételéről kellene újra szavazást lebonyolítani.

Csorbai Ferenc ezt határozottan elutasította, a legitim módon megválasztott testület minden tagja egybehangzóan igennel szavazott a választáson, így új választás kiírására fog sor kerülni” – írja Hargitai.

A választást a mai döntést követő 120 napon belül kell kitűzni, vagyis valószínűleg valamikor kora ősszel kerül rá sor. Pávkovics Gábor a Mohácsi Újságnak tett nyilatkozata szerint elindul a választáson a polgármesteri posztért.