Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mohácson a fideszes többség amint lehet, feloszlatja a közgyűlést, hogy új választást tarthassanak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fél év után, ahogy a jogszabályok lehetőséget adnak rá, Mohácson a kormánypárti többség feloszlatja a képviselő-testületet, vagyis alig egy éven belül újra önkormányzati választás lesz a baranyai városban – írja a Magyar Nemzet.

Idén szeptember 25-én, alig néhány héttel az önkormányzati választás előtt hunyt el Szekó József (Fidesz-KDNP) tragikus körülmények között, aki 1998 óta irányította a várost. Halála után egyetlen kihívója, a szocialista Csorbai Ferenc nem lépett vissza, bár az ellenzéki pártok a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig mind erre kérték.

A választás előtt a szocialista polgármester-jelölt a Népszavának azt nyilatkozta, ha kevés szavazatot kap, akkor lemond, ám, hogy mit érezne kevésnek, azt nem árulta el.

A mohácsi választópolgárok október 13-án elég erőteljesen tudatták véleményüket Csorbai döntéséről: a választáson több mint kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat (4076), mint amennyit Csorbai végül kapott (1867).

2014-ben egyébként Szekó József 3375 szavazattal nyert (69.72 %), akkor Csorbai Ferenc 567 szavazatot kapott (11.71 %), indult még az önkormányzati választáson a DK- színeiben Bertanicz Vilmos Györgyné (aki 512 voksot gyűjtött be) és a jobbikos Schindl Anikó (akinek összesen 387 szavazatot sikerült szereznie).

És bár az MSZP-s polgármester október 25-én, a képviselő-testület megalakulása után együttműködésre kérte a város vezetőit, sok jóban nem reménykedhetett, főleg, mivel Pákovics Gábor, a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője rögvest jelezte, hogy a jogszabály által megjelölt első lehetséges időpontban, vagyis hat hónappal később szeretnék feloszlatni a testületet.

Amit már csak azért is könnyedén megtehetnek, mivel a 11 képviselői helyből nyolcat a Fidesz-KDNP jelöltjei szereztek meg, kompenzációs listáról az MSZP kettő, a DK-Jobbik-Momentum egy helyet kapott.

Csorbai egyébként így értékelte a választást október 31-én Facebook-oldalán:

„A választási időszak lezárult. Tovább kell lépni. Fontos értékelni, hogy mi minden történt az elmúlt hetekben, fontos levonni a tanulságokat. de nem szabad pátyolgatni valós vagy vélt sérelmeket. mert nem lehet a múltban élni, csak a jelenben, és a múltat nem lehet építeni, csak a jövőt.

Közös jövőnk építéséhez ajánlok együttműködést mindenkinek!

És ehhez az építkezéshez kérek segítséget mindenkitől, aki Mohácsért, mindannyiunkért akar és tud tenni. Nyitott, odafigyelő, együttműködő városvezetés a célom!”

A következő testületi ülése ehét csütörtökön lesz, ekkor kéne megválasztani az alpolgármestert és a bizottsági tagokat is (vagy legalább a pénzügyi bizottságét), a Magyar Nemzet információi szerint ezekről a posztokról a felek még nem tárgyaltak, Csorbai a kormánypárti képviselőket még nem hívta egyeztetésre.

A lapnak nyilatkozó Pákovics emellett megjegyezte, hogy a polgármester többek közt tíz évre visszamenőleg bekérette az összes dokumentumot digitalizálva, és ugyanezt kérte a városi cégek vezetőitől is. A képviselő szerint ezek a jelek nem arra utalnak, hogy a polgármester együttműködő hangot kíván megütni a következő hónapokban.

Amennyiben a képviselő testület feloszlatja magát, egy éven belül Mohácson új választást kell kiírni.

via Magyar Nemzet
Címlapkép: MTI/Sóki Tamás