Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kihűlésben elhunytakról emlékezett meg a Karmelita kolostornál a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Miniszterelnökségnek otthon adó Karmelita Kolostor elé szervezett megmozdulást ma délelőtt a kihűlésben elhunytak kérdésében a Párbeszéd. Az eseményről a Mérce a helyszínen tudósított, élő közvetítésünk alább nézhető vissza.

A zöld párt nevében Tordai Bence országgyűlési képviselő nyilatkozott arról, hogy az Orbán-kormány cinikus szociális politikája vezetett ahhoz, hogy az elmúlt négy évben 940 állampolgár hunyt el kihűlés következtében. Tordai szerint az elhunytak nagy többsége a saját otthonában fagyott meg, azonban számos hajléktalant is áldozatául esett a kihűlésnek. Az áldozatok emlékére a Párbeszéd aktivistái négy olyan keresztet helyeztek el a Karmelita kolostor előtt, amelyen a 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban kihűlésben elhunytak száma látható, míg a negyedik kereszten található kérdőjelek arra utalnak, hogy idén vajon hányan fogják az életüket veszteni fagyhalálban.

A kihűlésben elhunytak kérdésével a Mércén régóta aktívan foglalkozunk. Egy éveleji írásunkban számoltunk be arról, hogy február első két hetében naponta átlagosan egy honfitársunk fagyott halálra. Tavaly pedig azt jártuk körbe, hogyan próbálja a kormányzati sikerpropaganda eltitkolni, hányan is esnek áldozatul a kihűlésnek Magyarországon.

Tordai Bence elmondta, a megmozdulásnak Orbán Viktor múlt hétvégi szavai adják az apropóját, amikor is a miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán arról beszélt, hogy míg nyugati  országok kormányai azt teszik lehetővé, hogy „a férfiak is gyereket szülhessenek”,addig a magyar kormány megbizonyosodik arról, hogy télen senki sem fagy meg (Orbán egyébként ezzel a Nyugat-Európán végigsöprő energiár-emelkedésre akart utalni). Tordai szerint különösen cinikus megjegyzés volt ez a miniszterelnök részéről, figyelembe véve, hogy a kormánya az elmúlt 11 évben folyamatosan építette le a szociális védőhálót, óriási tömegeket sodorva ezzel elszegényedésbe, amelynek szomorú szimbóluma  fagyhalálban elhunytak száma.

A párbeszédes politikus külön kiemelte a kormány 2015-ös döntését a lakásfenntartási támogatás megszüntetéséről, amelynek rettentő alacsony összege ugyan nem volt elegendő a legszegényebb háztartások közüzemi számláinak kifizetésére sem, ám a Habitat for Humanity magyarországi szervezete szerint így is komoly segítséget nyújtott a támogatásban részesülő több int 450 ezer állampolgárnak, akik a program megszűnése után súlyosan kiszolgáltatottá váltak a lakásfenntartási támogatás kiutalására saját költségükön továbbra is jogosult önkormányzatok döntésének és anyagi lehetőségeinek.

A kihűlésben elhunytak számának csökkentése érdekében a Párbeszéd a mai napon egy tízpontos akciótervet is benyújtott az Országgyűlésnek határozati javaslat formában. Ebben többek között felszólítják a kormányt, hogy vezesse vissza a lakásfenntartási támogatás rendszerét, bővítse a helyi önkormányzatok által nyújtható települési támogatás költségvetési forrásait és különítsen el forrásokat a hideg idő esetén a szociális törvény értelmében életbe lépő „vörös kód” protokoll esetére, annak érdekében, hogy a szociális ágazat fel tudjon készülni a megnövekedett terhelésre.

Emellett a Párbeszéd az éjszakai menedékhelyek fejlesztését követeli, mivel a párt szerint sok hajléktalan a szállókon tapasztalható rossz higiéniás és közbiztonsági állapotok miatt dönt úgy, hogy inkább az utcán próbálja meghúzni magát.

Tordaiék szerint a valódi megoldást az jelentené, ha a kormány kezelné az energiaszegénység problémáját, jelentősen kibővítené az állami bérlakás szektort és az Alaptörvényben rögzítené a lakhatáshoz való jogot.

 

Regionális diszpécserszolgálatok

Ha egy hajléktalan ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot!

Budapest, Pest megye: 06-1-338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06-34-511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06-92-323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06-72-233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06-42-504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06-76-485-582

Címlapkép: Tordai Bence a Párbeszéd megmozdulásán a Karmelita kolostor előtt, 2021. november 20. Forrás: Mérce/Juhász Vanessza