Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

41 millió végkielégítést és kártalanítást kapott Karas Monika, a Médiatanács lemondott elnöke

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Karas Monika a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke még pont időben, mondott le tisztségéről ahhoz, hogy utódját is  a kétharmados fideszes többség válassza meg a következő kilenc évre.

Karas Monikát 2013-ban elődje, Szalai Annamária halála után nevezete ki a kormányfő a médiahatóság élére, amivel automatikusan a Médiatanács elnöke is lett. Az NMHH élére csak kétharmados többséggel lehet új vezetőt választani. Karas mandátuma egyébként 2022 szeptemberéig tartott volna, így jövő ősszel  már az új összetételű parlamentnek kellett volna szavaznia az utódjáról, ráadásul a hatályos szabályok szerint nem lehetett volna újra választani. Karas azonban az idén októberben lemondott.

A 24.hu számításai szerint az egykori elnök bruttó 61,6 millió forintot kapott végkielégítés és kártalanítás jogcímen.

Csak azért 35 millió forintra jogosult, mert egy évig nem helyezkedhet el a médiában. Új munkahelyén, az Állami Számvevőszék alelnökeként ugyanakkor máris havi 4,2 milliós bruttó bérre jogosult, ami lényegében megegyezik eddigi fizetésével.

Az NMHH tájékoztatása alapján az elnököt lemondásakor két havi végkielégítés illeti meg. Karas havi bruttó 4 millió forintot keresett az NMHH, illetve havi 400 ezret a Médiatanács elnökeként, azaz bruttó 8,8 millió forint végkielégítést kapott. A médiatörvény szerint az NMHH és a Médiatanács elnökére elhelyezkedési tilalom vonatkozik, így egy éven át nem létesíthet munkaviszonyt, rendszeres gazdasági kapcsolatot olyan gazdasági társaságban, amelynek jogát vagy jogos érdekét elnökként hozott döntése érintette, és ilyen gazdasági társaságban részesedést sem szerezhet. Az NMHH 24.hu-nak megküldött válasza szerint, ebből kifolyólag Karas Monika kártalanításban részesült. A médiatörvény alapján ennek összege a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó – azaz személyi jövedelemadóval csökkentett – jövedelmének felel meg.

Karas Monika nettó bére havi 2 660 000 forint volt NMHH-elnökként (ha semmilyen kedvezményt nem vett igénybe), és havi nettó 266 000 forint a Médiatanács vezetőjeként.

Ez alapján tehát összesen nettó 35 112 000 forint kártalanítást utaltak távozásakor a számlájára. Ha ehhez hozzáadjuk végkielégítése nettó összegét, akkor 40 964 000 forint jön ki.

Karas Monikának az elhelyezkedési tilalom mellesleg nem okozott különösebb problémát, ugyanis már meg is találta következő munkáját, novembertől az Állami Számvevőszék alelnökeként dolgozik tovább, Domokos László elnök, korábbi fideszes országgyűlési képviselő felkérte a pozíció betöltésére (mellesleg ma Magyarországon átlagosan 14,6 hónapba telik munkát találni, ha az ember nem leköszönő Médiatanács elnök). A 24.hu szerint az ÁSZ alelnökeként Karas havonta bruttó 4 237 800 forintot keres ezentúl, majdnem pontosan ugyanannyit, mint az NMHH és a Médiatanács vezetőjeként.

Karas vezetése alatt a Médiatanács elég gyakran hozott a Fidesz számára kedvező döntéseket, így a Klubrádió frekvencia használati szerződésének megvonásakor, vagy amikor egyszerűen nem vizsgálták ki azt a nyilvánosságra került hangfelvételt, amiben Bende Balázs, a köztévé egyik szerkesztője arról beszélt egy ülésen, hogy „a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni – akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl”.

Címlapkép: MTI FOTÓ: SZIGETVÁRY ZSOLT