Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kompromisszum árán sikerült megszavazni Biden infrastruktúra-fejlesztési csomagját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Amerikai idő szerint péntek éjszaka megszavazta a törvényhozás alsóháza Joe Biden amerikai elnök infrastruktúra-fejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntött.

A törvénycsomag az Egyesült Államok korszerűtlen infrastruktúrájának fejlesztéséről szól, utak, hidak és repülőterek építésével és felújításával. Egyebek mellett 66 milliárd dollárt költenének a vasúthálózat korszerűsítésére, a legszegényebb rétegeket érintő vízellátásban fennálló problémák megoldására pedig 55 milliárd dollárt. Tervben van az elektromos hálózat korszerűsítése is, miután annak elöregedése többször pusztító erdőtüzekhez vezetett az elmúlt években. Nemrégiben készült új, átfedő térkép a szélessávú internethez való hozzáférésről is, amelyből kiderült, hogy rengeteg, elsősorban kisebb településeken és falukon élő embernek egészen egyszerűen nincs lehetősége hozzáférni a modern technikai eszközök igényeit kiszolgáló internetkapcsolathoz. A törvénycsomag a leginkább kitett csoportok számára is biztosítaná a szélessávú internet elérhetőségét.

Bár a szenátus már augusztusban elfogadta a tervezett törvényjavaslatot, azonban a képviselőházban előre nem látott akadályba ütközött. Joe Biden infrastruktúra-fejlesztésre benyújtott törvénytervezete csupán egy része a demokrata elnök széleskörű szociális programjának. Az elnök az 1200 milliárd dolláros fejlesztés mellé 3500 milliárd dollárra becsült szociális csomagot is megszavaztatott volna a képviselőházzal, azonban a mérsékelt demokraták sokallták a tervezett kiadásokat.

A törvényjavaslat családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket is tartalmaz.

Nem várt akadályok

Korábban beszámoltunk róla, hogy többek között Joe Manchin, Nyugat-Virginia szenátora is hevesen ellenezte Biden törvényjavaslatát, különösen a tiszta energia programjára vonatkozó terveket, mivel Nyugat-Virginiában jelentős szénalapú energiatermelés zajlik. A szenátor korábban nem támogatta Biden 15 dolláros szövetségi minimum órabér javaslatát, se a demokraták döntéshozását rendszerint ellehetetlenítő, filibusternek nevezett törvényhozási procedúra eltörlését.

A jelenlegi szavazás mögött kompromisszumos döntések sorozata húzódik. A demokrata párton belül feszültség alakult ki, ugyanis a progresszív törvényhozók kilátásba helyezték, hogy addig nem szavazzák meg az infrastruktúra-fejlesztési törvényjavaslatot, amíg nem egyeznek meg a centristákkal a szociális csomagról. Végül október végén egy felére csökkentett, 1750 milliárd dolláros szociális csomagot terjesztett a kongresszus elé a kormány.

Az új csomagból kikerült a két évre tandíjmentes közösségi felsőoktatási intézmények ígérete, a 12 hetes fizetett betegszabadság, a Medicare szövetségi egészségbiztosítási program kibővítése is. De szintúgy kimaradt az elektromos közműszolgáltató vállalatoknak a fosszilis tüzelőanyagok leállítását kompenzáló pénzügyi támogatás tervezete.

A Biden-kabinet eredeti elképzelése szerint tegnap a szociális háló kiterjesztésére és az infrastruktúra-fejlesztésre vonatkozó törvénytervezeteket egyszerre fogadták volna el, azonban a mérsékelt, centrista demokraták kijelentették, hogy nem hajlandóak addig támogatni az elnök javaslatát, amíg el nem készül a kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) teljes elemzése a törvényjavaslat költségeiről. Abban mind a két fél egyetértett, hogy legkésőbb november 15-ig szavaznak a szociális törvénytervezetről is.

Jól jönne a győzelem

Joe Biden elnökségének sikeressége szempontjából kritikusak ezek a napok. Korábban beszámoltunk róla, hogy az elnök különösen rosszul teljesít a választók megítélése alapján.

A demokrata politikus megítélésének a gazdasági helyzet sem kedvez. A fogyasztói bizalmi index romokban van az USA-ban, és a január és október között 1,7 százalékról 5,4 százalékra emelkedő inflációval társul. Az árnövekedést az amerikai választók a felmérésekben a koronavírus mellett a hazájukra váró legnagyobb kihívásként jelölték meg. Az elnök megítélésén a látszólag elkapkodott afganisztáni kivonulás se segített.

Biden népszerűség-vesztésében az is szerepet játszik, hogy pártja centrista és baloldali szárnyának követelései között egyensúlyozva elszabotálja azt a viszonylag ambiciózus programot, amelynek megvalósítására felhatalmazást kapott a választópolgároktól tavaly novemberben.

Míg Joe Biden 2020-ban 10 ponttal behúzta Virginiát, az államban republikánus kormányzót választottak a héten. A demokraták többsége közel sem biztos, és különösen fontos, hogy biztosítsák a választókat arról, képesek döntéseket hozni és előrelépni programjuk megvalósításában, ha szeretnék megőrizni a kormányzó többséget a 2022-es tartományi választások után is.

Forrás: MTI, Mérce.