Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap kisebb tűz, szerdán munkabaleset történt a Samsung gödi akkumulátorgyárában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerda este munkahelyi baleset történt a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának területén – értesült a Magyar Narancs, az esetet Bagoly Katinka, a vállalat PR-munkatársa megerősítette.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a lapot, hogy a helyszínre egy esetkocsit riasztottak, ahonnan egy 30 év körüli férfit szállítottak kórházba ellátást követően súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban.

„A kollégához perceken belül kiérkezett a telephelyünkön szolgáló mentőszolgálatunk, akik ellátták a sérültet, majd azonnal kórházba szállították. Kollégánkat jelenleg is kórházban ápolják. A baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, cégünk maximálisan együttműködik az érintett hatóságokkal. A Samsung SDI egy családként gondol kollégánkra és családjára!” – közölte a Samsung PR-munkatársa.

A gyár területén korábban 2019-ben eltűnt egy külföldi munkás, akit a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy 80×30 centiméteres, 6 méter mély aknába szorulva, fejjel lefelé találtak meg.

Mint arról Balogh Csaba gödi polgármester tájékoztatta a gödieket, vasárnap – feltehetően – elektromos tűz ütött ki a gyárban, amit sikerült a telephelyen dolgozó tűzoltóknak eloltani. A cég tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt, Katasztrófavédelmi engedélyhez kötött veszélyes anyag nem volt érintett a tűzben és környezetszennyezés sem történt.

Kisebb tűzesetek többször is történtek már az utóbbi években, amióta a dél-koreai multi óriási bővítésbe kezdett a gödi telephelyen. Augusztusban pedig az akkumulátorgyártás egyik veszélyes alapanyaga, elektrolit  szivárgott a Samsungban kisebb mennyiségben, amivel kapcsolatban Balogh Csaba polgármester azt nehezményezte, hogy amikor felhívta a Samsung-gyár kapcsolattartásért felelős személyét, utóbbi szerinte meglepődött, hogy „milyen jól informált”.

„Jó lenne, ha a különleges minősítés nem enyhítené a jelentési kötelezettséget a polgármester felé, hanem méginkább megkövetelné azt azonnali jelleggel! Polgári védelemért hogy legyek felelős, ha a veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár nem tartja a katonás rendet pont, amikor a leginkább kellene?”

– írta akkor a polgármester.

Hogy hogyan éreznek a gödi lakosok a szomszédjukban növekvő felső küszöbértékű veszélyes üzemmel és a kormány által a városukból gyakorlatilag kiszakított különleges gazdasági övezettel kapcsolatban, arról legutóbb ebben a riportban írtunk hosszabban. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy a teljes ellenzék petícióban állt ki a Samsunggal és a kormánnyal szemben, ugyanis a gödiek mellett már a szomszédos sződiek és a váciak is attól tartanak, a gigászira növekedő gyár tervezett víz- és csatornarendszere lerontaná a lakossági ivóvíz minőségét és az ellátást is korlátozhatja.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton