Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magának is ellentmond a hajléktalan emberek megalázása fölött szemet hunyó Médiatanács az Utcajogász szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Utcajogász Egyesület szerint több szempontból is aggályos a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának minapi döntése, mely szerint nem jogsértő, hogy a közmédia online felületén – a kormányközeli sajtó hajléktalan embereket minden rossz megtestesítőjeként ábrázoló, megalázó cikkáradatához csatlakozva – szeptemberben fotókat tett közzé hajléktalan emberekről, és arra biztatta az olvasókat is, hogy ők is küldjenek hasonló képeket „a lepusztuló Budapestről”.

Mint arra az Utcajogász mai közleményében felhívja a figyelmet, a képeken látható szegénységben élő emberek közterületen, alvó vagy magatehetetlen helyzetben láthatóak. A felvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintettek nem járultak hozzá.

Ennek ellenére a Médiatanács indoklása szerint „nem merült fel jogsértés: az írások a fővárosi közterületeken tapasztalható állapotokat mutatták be, a megjelent fotók illusztrációként szolgáltak, az ott látható személyek nem voltak azonosíthatók.”

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászainak álláspontja szerint a Médiatanács indokai nem helytállóak, ugyanis a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény értelmében

  • a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot;
  • tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása;
  • médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére vagy kirekesztésére.

A jogvédő szervezet álláspontja az, hogy a Médiatanács nem tarthatta volna elfogadhatónak a hirado.hu szóban forgó tartalmait, mivel a közzétett képek szociális válsághelyzetben lévő embereket kiszolgáltatottságban mutatnak, és alkalmasak arra, hogy a szegény emberekkel szembeni társadalmi előítéleteket erősítsék. A jogvédők szerint kiszolgáltatottságukat az is erősíti, hogy a képek elkészítéséhez és felhasználásához nem kérték a hozzájárulásukat.

Emellett az Utcajogász Egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy a Médiatanács nemcsak a törvénnyel, de saját magával is ellentmondásba keveredett, 2017-ben ugyanis 5 millió forintos bírsággal sújtotta a TV2-t, miután a Tények „Bűz és mocsok az aluljárókban” című riportjában méltóságsértően ábrázolt hajléktalan embereket. A Médiatanács akkor hosszasan érvelt az emberi méltóság védelme mellett.

Az Utcajogász önkéntes jogászai azt ígérik, jogi lépéseket tesz a médiában egyre gyakrabban tapasztalható méltóságsértő és kirekesztő ábrázolási módok ellen.

Címlapkép: A Város Mindenkié (AVM) menete a lakhatási jogért 2016-ban / Csoszó Gabriella