Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Józsefváros: Jó, hogy azt nem követeli Dúró Dóra, hogy a választási kampányához az önkormányzat építsen pulpitust

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap egy Facebook-posztban jelentette be Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese, hogy nem fogják elhagyni a párt József körúti ingatlanját, amelynek a bérleti jogát politikai konszenzussal mondta fel a kerület. A kerületi önkormányzat reagált a lapunknak a képviselő kijelentéseire.

A politikus a közösségi médiafelületén úgy fogalmazott, szerinte „a Fidesz és a szivárványkoalíció megszavazta a Mi Hazánk központi irodájának elvételét Józsefvárosban egy nekik nem tetsző plakát miatt”, ezért az október 31-ével történő átadást megtagadta. Megjegyzi, szerinte semmilyen jogsértést nem követtek el „képviselői helyiség használata során”.

„A bérleti szerződés tulajdonos általi felmondására a politikai véleményszabadsághoz való jogomat súlyosan korlátozó okból került sor, a jogellenességre pedig nem lehet jogot alapítani. Ezért a bérleményt a továbbiakban jogcím nélküli birtokosként vagyok kénytelen használni, továbbra is fizetve a bérleti díj havi összegét. Átadni csak akkor vagyok hajlandó, ha az illetékes bíróság birtokvédelmi perben hozott, jogerős és végrehajtható ítéletével arra kötelez”

– írja Dúró. A Mi Hazánkos politikus ezután hosszan ír a szóban forgó plakátjaikon és az azóta 800 ezer szórólapon is terjesztett rasszista, cigányellenes elméletükről. Illetve arról, hogy szerinte ilyesmikről azért nem lehet itthon beszélni, mert „mindkét nagy politikai tömb könnyen, olcsón megvásárolható szavazóréteget lát” a romákban.

A józsefvárosi önkormányzat megkeresésünkre elmondta, a bizottság teljes politikai konszenzussal, jogszerűen döntött és a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Szerintük itt jogot csak a Mi Hazánk sért, ahogy Dúró Dóra ezt be is jelentette.

„Senki sem korlátozza Dúró Dóra és pártja vélemény- és szólásszabadságát, látható, hogy most is mondhatják, amit akarnak, de ehhez nem kell az önkormányzatnak helyiséget biztosítania.

Jó, hogy azt nem követeli Dúró Dóra, hogy a választási kampányához az önkormányzat építsen pulpitust.”

A kerületi önkormányzat szerint ez nyilvánvalóan nevetséges érvelés Dúró részéről, amit mutat az is, hogy korábban még arról beszélt, hogy bérelnek majd egy magántulajdonban lévő irodát, „ebben sem akadályozza őket senki”.

A képviselő azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a politikusok csak szavazókat látnak a romákban, az önkormányzat így reagált:

„Az önkormányzat a Józsefvárosban élőket képviseli, köztük a kerületben élő romákat is, akiket kötelességünk védeni egy szélsőséges párt kampánycélú rasszista uszításáról, hiszen »szavazórétegekben«, kampányban itt éppen az a Dúró Dóra gondolkodik, aki bejelentette, hogy elindul a 2022-es választáson, ezért igyekszik minél nagyobb figyelmet irányítani magára.”

A 800 ezer szórólappal kapcsolatban – amin a Mi Hazánk azt az üzenetet szeretné közvetíteni, hogy „Nem lehetünk cigányország!” – a kerület vezetése kijelentette, ha a párt olyan irományokat terjeszt, amelyek ezt indokolják, akkor az önkormányzat büntetőfeljelentést fog tenni miattuk uszítás címén.

Amint arról a Mérce elsőként beszámolt, a Mi Hazánk október elején cigányellenes, nyíltan uszító plakátokat helyezett ki a József körúti pártirodájuk ajtajára, amin az állt:

„Nem lehetünk cigányország!”

Rasszista plakát a Mi Hazánk VIII. kerületi irodájának ajtaján. fotó: Mérce

A plakátot egyébként nem sokkal kihelyezése után ismeretlenek festékkel felismerhetetlenné tették, s a párt vezetőit ábrázoló poszterekre „Nácik!” feliratokat rajzoltak. Ezt azóta részben lemosták az iroda homlokzatáról.

A kerületi önkormányzat Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottsága pár nappal később egyöntetűen, a fideszes képviselők szavazataival is arról határozott, elveszik a párttól az irodahasználati jogot.

Az 1Magyarország nevű roma civil csoport mindezeken felül még feljelentést is tett uszítás miatt a plakát kihelyezői ellen.

„E förtelmes plakát, s annak üzenete nem pusztán hazánk polgárainak, legnagyobb lélekszámú kisebbségének emberi jogait, méltóságát tiporja sárba, hanem egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül. A Mihazánk Mozgalom plakátjának üzenete nem csak a zsidó-keresztény normák, értékek szellemével, hanem az Alaptörvényünk betűjével is ellentétes. Követeljük a plakát azonnali eltávolítását, az iroda tulajdonosának azonnali, halasztást nem tűrő közbenjárását, intézkedését! Ezzel párhuzamosan az 1Magyarország jogi lépéseket tesz, s feljelenti az Mihazánk Mozgalmat”.

Címlapkép: Mérce