Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

200 ezerre nő a minimálbér az iparűzési adó kárára, és a munkaadók javára

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022 januárjától 200.000 forint lesz a bruttó minimálbér, a garantált bérminimum pedig 260.000 forintra emelkedik, jelentette be a kormány. Ez a minimálbér esetében nettó 133.000 forintot jelent.

A béremelést a kormány a munkaadók számára jelentős adókedvezményekkel valósítaná meg.

„Fontos, hogy a gazdasági növekedés eredményeiből még nagyobb mértékben részesüljenek a magyar családok” – olvasható a kormány Facebook oldalán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében csupán annyi állt, hogy „a megállapodás-tervezet szerint a kormány a mindenkori termelékenység, versenyképesség és gazdasági növekedés függvényében, a költségvetés teherbíró-képességére tekintettel folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását”. Az, hogy hosszú távon pontosan minek a kárára, vagy finomabban fogalmazva, miért cserébe fog növekedni a minimálbér, azt még nem közölte se az ITM, sem pedig Magyarország Kormánya.

Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége-Coop Szövetség elnöke, Zs. Szőke Zoltán azt mondta a piacésprofit.hu-nak, hogy a megszületett alku 4 százalékkal csökkenti a munkaadók adóterheit.

Ez a büdzsében már rögzített 0,5 százalékos szochó-csökkentés mellett, az iparűzési adó felezésének egy éves meghosszabbítását, valamint a szakképzési hozzájárulás eltörlését jelenti.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának októberi üléséből az már kiderült, hogy a kormány az önkormányzatok kárára és a munkáltatók javára növelné meg a minimálbért. A munkaadói oldal azonban még úgy is sokallta a bérek emelését, hogy az iparűzési adó mellett a szociális hozzájárulás mértékét is csökkenteni ígérte a kormány.

A helyi iparűzési adó kiesése azonban, komoly problémákat okozhat az önkormányzatok számára, ugyanis napjainkra ez maradt az utolsó önálló bevételi forrás számukra. Mindezek ellenére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem lett meghívva a minimálbér-tárgyalásokra.

A kormány csak úgy hajlandó javítani a munkavállalók helyzetén, ha annak költségeit nem neki kell megfizetnie, amit az is bizonyít, hogy októberben leszavazta azt a törvényjavaslatot, ami adómentessé tette volna a minimálbért.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila