Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy héten belül a második újságírót gyilkolták meg Mexikóban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Belehalt a sérüléseibe Alfredo Cardoso Echeverría, mexikói fotóriporter, a Las Dos Costas nevű híroldal alapítója. A Guerrero-államban található Acapulcoban tevékenykedő újságírót csütörtökön maszkot viselő fegyveresek rabolták el az otthonából, a hatóságok más nap találtak rá az autója mellett, öt lőtt sebbel és kínzás nyomaival. A guerreroi ügyészség egyelőre még nem tudta megállapítani,hogy Cardoso Echeverría halálának köze lehetett-e a az újságírói munkájához, azonban sajtóértesülések szerint a tragédiát megelőzően Cardoso Echeverría családja már számos fenyegetést kapott.

A Guerrero-állami újságírók klubja közleményében részvételét fejezte ki elhunyt kollégájuk családjának, valamint azzal vádolták az Atlanti-óceán partján található megye kormánypárti vezetőjét, Abelina López Rodriguezt, hogy a térség lakóinak életet megnehezítő napi szintű erőszak elhallgatását várja el a sajtó munkatársaitól. Közleményükben emellett felhívták rá a figyelmet, hogy a 680 ezres Acapulcoban az újságírókat rendszeresen érik támadások, felelevenítvén, hogy az El Sur nevű lap egyik munkatársát megütötték, amikor a város polgármesterével próbált interjút készíteni.

A héten ez volt a második alkalom, hogy egy újságírót meggyilkoltak Mexikóban.

Csütörtökön a Chiapas-államban található San Cristobal de las Casas-ban a családja szeme láttára ölték meg  Freddy Lopezt, az állami hírügynökség munkatársát. 2021-ben eddig összesen kilenc újságírót öltek meg Mexikóban, ami a Committe to Protect Journalists 2020-as kutatása szerint a legveszélyesebb ország volt a sajtóban dolgozók számára.

Tavaly minden harmadik újságíró-gyilkosság Mexikóban történt, ami azt jelenti, hogy a mexikói újságírók nagyobb eséllyel vannak kitéve gyilkosságnak, mint a Szíriából, Afganisztánból és más háborús térségekből tudósítók.

Az elmúlt két évtizedben 120 újságírót gyilkoltak meg az észak-amerikai országban, akik nagyrészt a teljes régiókat irányító drogkartellek tevékenységével és a politikai osztályhoz köthető korrupciós ügyeket derítették fel. Azonban ezen esetek alig 10 százalékában vezetett eredményre a nyomozás, nem függetlenül attól, hogy számos esetben választott tisztségviselők is kapcsolatba hozhatók ezekkel a gyilkosságokkal.

Tavaly decemberben a mexikói hatóságok letartóztatták az ország északi részén található Chinipas polgármesterét, Hugo Amed Schultzot, akiről kiderült, hogy információval látta el azokat a bűnszövetkezeteket akik felelősek voltak Miroslava Breach Velducea, az ország egyik vezető napilapjánál, a La Jornadánál dolgozó oknyomozó újságíró meggyilkolásáért.

A 2018-ban megválasztott baloldali elnök, Andrés Manuel López Obrador (akire gyakran AMLO-ként hivatkozik a sajtó) korábban ígéretet tett a sajtó munkatársainak erősebb védelmére, ennek ellenére több olyan eset volt, hogy újságírókat annak ellenére gyilkoltak meg a kartelekhez köthető fegyveres csoportok, hogy elviekben állami védelem alatt álltak.

A Guardian szerint AMLO rendszeres támadja a vele szemben kritikus újságírókat és aktivistákat, valamint kormánya a korábbi ígéretei ellenére csökkentette az újságírók védelmére szánt forrásokat. Miután augusztusban meggyilkolták a politikusok és újságírók elleni rendszeres gyilkosságról hírhedt kelet-mexikói állam, Veracruz egyik rádiójánál dolgozó Jacinto Romero Florezt, az elnök maga is elismerte, hogy kormánya nem tesz eleget az újságírók védelméért és az ezzel kapcsolatos programok felülvizsgálatát ígérte.