Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet szalagavatót tartani, de csak az oltott nézők vehetnek rajta részt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár a járvány negyedik hullám november-december környékén tetőzhet, egy év kihagyás után újra lehet szalagavatót tartani a középiskolákban az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményvezetőknek küldött levele szerint. A minisztérium tájékoztatása szerint a szalagavató speciális iskolai rendezvény, ezért nem tartozik a járvány elleni védekezésről szóló kormányrendelet alá, ellentétben például a kulturális, zenés-táncos vagy egyéb rendezvényekkel.

A végzős vagy alsóbb évfolyamba járó diákok, akik a napi iskolába járás során amúgy is találkoznak és együtt vannak, korlátozás nélkül részt vehetnek a szalagavatón. Ugyanez vonatkozik az intézménnyel jogviszonyban álló pedagógusokra és más dolgozókra is, a nézősorba érkező szülők, rokonok viszont csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a rendezvényen.

A kormány csütörtökön jelentett be ismét járványügyi intézkedéseket, melyek egyelőre a tömegközlekedésen kötelezővé tett maszkhasználatot, a dolgozóknak előírható oltását és az egészségügyi intézmények látogatási tilalmát foglalták magukban. Az iskolák helyzetéről nem sokat lehet tudni, ahogy arról sem, hogy áll  a 12 évnél idősebb tanulók oltása (12 év alatt egyelőre nem engedélyezett az oltás). A kormány szeptemberben megtiltotta azokban az évfolyamokban a digitális oktatásra való átállást, ahol a tanulók számára elérhető az oltás, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete erősen bírált. Mint arról korábban beszámoltunk, hiába kérték a szülők és a pedagógusok az EMMI-t augusztusban, hogy adjon tájékoztatást az iskolai járványprotokollról, hogy egyértelmű legyen, bizonyos fertőzöttségi szint esetén milyen intézkedéseket kell hozniuk az intézményvezetőknek, erre nem került sor.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka