Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szülő nők kísérőit nem lehet kitiltani a kórházakból, a szociális intézményekben látogatási tilalmat rendelhetnek el a vezetők

Ez a cikk több mint 2 éves.

Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében (vagyis pl. idősotthonokban, gyermekotthonokban, családok átmeneti otthonaiban stb.) az intézmény vezetője saját hatáskörben rendelhet el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat hétfőtől – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a intézményvezetőknek a döntés előtt figyelembe kell venniük, hogy a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja-e a koronavírus-fertőzöttek száma az egy épületben lévő bentlakók körében, és az izoláció biztosítható-e a többi gondozottól és azok látogatóitól.

Emellett az is kiderült, hogy amennyiben az intézményvezető látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki azokra a gondozottakra és látogatóikra, akik három oltást kaptak.

Az oltottság tényét minden esetben igazolni kell – hangsúlyozták. Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Kiemelték, amennyiben intézményelhagyási tilalom lép életbe, csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el.

Nem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik – fűzték hozzá -,

ami annak fényében kiemelten fontos, hogy korábban az állami otthonokban több mint 40 napig tilos volt szabad levegőre, egészségügyi sétára menni a gyerekeknek.

Az NNK szerint a járvány korábbi hullámaitól eltérően a szociális intézmények is jóval védettebbek a vírus ellen; az oltási program keretében a szociális gondozottak és dolgozók az elsők között kapták meg az oltást az év elején.

A gondozottak oltása igény szerint továbbra is biztosított, a csütörtökön megjelent jogszabály szerint viszont az állami fenntartású szociális intézményekben dolgozók számára már munkafeltétel az oltás felvétele.

Müller Cecília országos tisztifőorvos november 1-től az egészségügyi intézményekben is látogatási tilalmat rendelt el, ezzel kapcsolatos indoklásában kifejtette: a koronavírus okozta járvány negyedik hullámára és a fertőzött személyek számának növekedésére tekintettel, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbetegellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése.

A látogatási tilalom ebben az esetben sem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való búcsúzást. A látogatási tilalom alatt a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett ott lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt. Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak.

Mint arról beszámoltunk, a szülészeteken a negyedik hullám felfutásával információs káosz alakult ki; a kórházak önkényesen állapítanak meg helyi feltételeket arra vonatkozóan, hogy az anya mellett ki lehet jelen szülés során. Bár korábban az NNK is megerősítette a Másállapotot a szülészetben mozgalom kérdésére, hogy sem a nőnek, sem a kísérőjének nem kell önköltséges koronavírus tesztet végeztetni, és nem csak a védettségi igazolvánnyal érkező kísérő lehet jelen az anyával, hiszen ez hátrányos megkülönböztetés lenne,

a szervezet szerint van olyan kórház, ahol már negatív teszttel sem, csak védettségi igazolvánnyal lehet a szülő nő mellett jelen lenni.

A Másállapotot a szülészetben mozgalom úgy véli, az anya és a magzat egészsége szempontjából is károsan hat az a tartós stressz, ami a nők várandósságainak utolsó hónapjait meghatározza, amikor nem tudhatják, végül jelen lehetnek-e a kísérőik, ezért nyílt levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, és az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba