Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 40 nap teljes bezártság után végre kiengedik sétálni a gyermekotthonok lakóit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint 40 napja nem hagyhatták el a gyermekotthonokat az ott lakók, miután a járvány miatt az intézményvezetők utasítást kaptak a látogatási és intézmény-elhagyási tilalom bevezetésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF).

A korlátozást a fenntartó a gyerekek „lehető legnagyobb védelme okán, egészségük megóvása érdekében” rendelte el, a tapasztalatok alapján azonban éppen csak ezt a célt nem szolgálta. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az ország több gyermekotthonából is nagyon nyugtalanító visszajelzéseket kapott az ott dolgozóktól: a gyerekek nem mehetnek egészségügyi sétára sem, legfeljebb a közös udvarra engedik ki őket (ha van), ami kis mérete miatt általában nem alkalmas mozgásra, főleg, ha többen használnák egyszerre. Az intézmények hiába jelezték a problémát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma lepattintotta magáról az ügyet, sőt annak létezését is tagadta.

Jól mutatja az EMMI-ben uralkodó fejetlenséget, hogy nemrég az RTL kérdésére azt közölte:

„Kisebb csoportokban, megfelelő felügyelet mellett a gyermekotthonokban elhelyezett fiatalok is kimehetnek a szabadba az általánosan, mindenkire érvényes szabályok, ajánlások betartásával.”

Ez azonban egyáltalán nem teljesülhetett az SZGYF utasítása miatt, holott a mozgás mindenkinek alapvető szükséglete a fizikai és mentális egészsége megőrzéséhez. A képviselőhöz olyan visszajelzések is érkeztek, melyek szerint a nehéz sorsú, sok esetben traumatizált, rosszabb pszichikai állapotú gyerekeknél felerősödtek a szuicid gondolatok, és az sem ritka, hogy a gyerekek egymás ellen fordulnak a bezártság miatt.

Egészen tegnapig tehát ez volt a helyzet, ma viszont úgy tűnik, végre pozitív változás történt. Mivel a Népjóléti Bizottság keddi ülésén Szél Bernadett nem kapott szót, az ülés után a Parlament folyosóján Müller Cecília tisztifőorvos után eredt, akivel végül sikerült beszélnie a tarthatatlan helyzetről.

Müller azt ígérte, utánajár az ügynek és intézkedik, majd csütörtök este Szél megtudta: levél érkezett az intézményekbe arról, hogy kimehetnek a gyermekek a szabad levegőre sétálni (természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett).

A képviselő a Mércének azt mondta, az egész ügyben legalább az pozitívum, hogy a tisztifőorvos ennyire eltökélten és gyorsan intézkedett a gyerekek ügyében.

Az persze már más kérdés, hogy miért kellett több mint 40 napig várni arra, hogy valaki megtegye ezt a lépést, ahogy az is, hogy egy parlamenti képviselőnek miért csak a folyosón van lehetősége felhívni egy országos problémára a tisztifőorvos figyelmét.

Címlapkép: MTI / Mónus Márton