Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Franciaország visszaadja Beninnek a gyarmatosítás során ellopott értéktárgyait

Ez a cikk több mint 2 éves.

Különleges ceremónia keretében szolgáltatott vissza Franciaország 26, a gyarmatosítás során ellopott értéktárgyat a nyugat-afrikai Beninnek. A műtárgyakat 1892-ben vitték el a francia gyarmatosítók eredeti helyükről, és tegnap voltak utoljára kiállítva a párizsi Quai Branly Múzeumban.

2017-ben, egy Burkina Fasoban tett látogatáson ígérte meg először Macron elnök, hogy Franciaország minél több afrikai országnak visszafogja adni a gyarmatosítás alatt elszállított értéktárgyakat. A tegnapi, Quai Branly Múzeumban tartott ceremónia volt az első hivatalos alkalom, amikor Franciaország eleget tett ennek a 2017-es ígéretének.

Francia történészek szerint az afrikai örökség 90%-a Európában található. Az említett Quai Branly Múzeumban 70 ezer másik afrikai értéktárgy van, de a londoni British Museumban is tízezrével vannak kiállítva.

A híradások szerint a Quai Branly Múzeumban tartott ceremónia hallatán Európa-szerte vita tárgyává vált ezeknek az értéktárgyaknak a sorsa, és több afrikai nemzet is indítványozta, hogy visszakapja örökségét.

Az értéktárgyát visszaszolgáltatását a francia parlament tette lehetővé, amikor a törvényhozó testület többsége jóváhagyta a döntést. A parlament arról is határozott, hogy Szenegálnak, egy másik volt francia gyarmatnak is vissza kell adni a lopott műtárgyakat. Franciaország a múzeumépítéshez 35 millió eurós támogatást is ad Beninnek, ahol a tárgyakat végleg el fogják helyezni.

Címlapkép: Flickr