Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Pártvajdák” helyett tényleges érdekképviseletet követelnek roma szervezetek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistái mellett a Bagázs civil szervezet és a Roma Parlament is csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely az ellenzéki pártok azon elképzelésére reagál, hogy közös listájukon 3 roma származású jelölt is befutó helyet kapjon.

Három fő pontban határozták meg azon elvárásaikat, melyek szakmai véleményük szerint elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben minőségi érdekképviseletben részesüljenek az ország roma lakosai.

Nagyon jó első lépésnek tartja az 1 Magyarország az ellenzéki pártok azon javaslatát, miszerint a politikai képviseletben helyet adnak a roma közösség tagjainak. A Márki-Zay Péter által megígért 3 befutó roma képviselő közös listán való Parlamentbe jutását is mérföldkőnek tartják az aktivisták, azonban ezek önmagukban nem elégségesek a tényleges roma érdekképviselethez:

„szilárd meggyőződésünk, hogy ennek biztosítása kulcskérdés, hiszen az óhajtott rendszerváltásnak újra-rendeződést és nem visszarendeződést kell hoznia a romák emancipációjának kérdéskörében is”.

Annak érdekében, hogy ne „pártvajdák”, hanem tényleges roma érdekképviselet jöhessen létre a Parlamentben, a politikailag független civil szervezetek három fő szempont betartását javasolják az ellenzéki összefogás és a jelenlegi kormány roma képviselői számára: szakmai felkészültség, hitelesség és elszámoltathatóság.

Szakmai felkészültség: „Amennyiben egy politikus romaként kerül be a parlamentbe, alapvető elvárás, hogy ismerje a roma és szegény emberek problémáit”. Fontosnak tartja az 1Magyarország, hogy a roma képviselők szakmailag tisztában legyenek a roma emberek problémáival, mind rendszerszinten, mind a mindennapok szintjén. Rendelkezzenek a törvényalkotáshoz szükséges szakmai tudással, képesek legyen bemutatni és képviselni a roma közösség sokszínűségét, illetve tisztában legyenek az integrációs jogszabályokkal.

Mindezek mellett talán a legfontosabb, hogy a jelöltek rendelkezzenek pártpolitikától független szakmai tevékenységgel is.

Hitelesség: „A képviselőjelölt rendelkezzen folyamatos és közvetlen szakmai és emberi kapcsolatokkal a roma közösségek körében”. A szakmai tudás mellett a közvetlen emberi kapcsolatot is fontosnak tartja a mozgalom a roma közösségekkel. Közelebb kell hozni a képviseletet azokhoz az emberekhez, akik nevében az adott képviselők helyben járnak. Felszólalásaik központjában pedig a szolidaritás, a méltányosság és az egyenlőség legyenek.

Elszámoltathatóság: „Eddigi és jövőbeli munkáját tegye a nyilvánosság számára elérhetővé, a roma és szegény közösségek folyamatosan kaphassanak információt szakmai és politikai eredményességéről”. Az átláthatóság az utolsó javaslati pontja az 1Magyarország mozgalomnak. Véleményük szerint nem sokat ér a képviselők munkája akkor, ha pont azokhoz az emberekhez nem jutnak el, akik érdekeiben felszólaltak. Roma- és szegénységpolitikai fórumok tartására szorgalmazzák a jövőbeli képviselőket, ahol meg tudják osztani eddigi eredményeiket, illetve meg tudják hallgatni a közösség problémáit, javaslatait.

A romák érdekképviseletének kérdése az 1 Magyarország kezdeményezés miniszterelnök-jelölti vitáin is gyakori téma volt. Márki-Zay Péter vitájában gyakran előkerült Bogdán László polgármester, akit a miniszterelnök-jelölt pozitív példaként hozott fel roma érdekképviselet tekintetében. Ezzel a vele vitázó aktivisták nem értettek egyet, ugyanis szerintük Bogdán politikája a cigányságot illetően sokkal inkább a többségi társadalom elvárásainak felelt meg, mintsem a romák érdekeinek.

Karácsony Gergellyel folytatott vitában pedig nemcsak a parlamentből hiányolták roma képviselőket, hanem úgy általánosságban az egész közszférából, Budapesten különösen. Annak ellenére, hogy nagyon sok roma dolgozik a közszolgáltatási szférában, vezető pozíciót nem töltenek be. A Roma Kisebbségi Önkormányzat működését is rengeteg kritika érte mind az aktivisták, mind a főpolgármester részéről.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés miniszterelnök-jelölti vitáin Dobrev Klára és Feket-Győr András is részt vett, a vitákról ITT és ITT olvashattok. A viták élő közvetítésében a Mérce szerkesztősége működött közre.