Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Független vizsgálóbizottság fogja kivizsgálni a Pegasus-botrányt Indiában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Indiai Legfelsőbb Bíróság független vizsgálóbizottságot hoz létre, hogy megállapítsa, illegális célokra használta-e a szélsőjobboldali Modi-kormány a Pegasus-kémszoftvert. A vizsgálóbizottság három kiberbiztonsági szakértőből fog állni, akiknek munkáját egy nyugdíjazott legfelső bíró fogja felügyelni. A vizsgálat eredményét két hónap múlva kell nyilvánosságra hoznia a bizottságnak.

Júliusban látott napvilágot a nemzetközi Pegasus-botrány, amikor kiderült, hogy az izraeli, eredendően a terrorizmus ellen fejlesztett Pegasus-szoftvert több kormány  jogvédők, politikusok, újságírók, civilek ellen is beveti. A botrány 17 lap nemzetközi nyomozásával került nyilvánosságra.

A Pegasus-szoftvert használó kormányok listája között volt az indiai és a magyar is. A magyar kormány által megfigyeltek között vannak politikusok, oknyomozó-újságírók és a TEK korábbi főigazgató-helyette is. A magyar kormány által megfigyeltek száma több mint 300. A magyar kormány nem tagadta, hogy használta a szoftvert, a nemzetbiztonsági bizottság viszont 2050-ig titkosította az ezzel kapcsolatos ülések anyagát.

Az Indiai Legfelsőbb Bíróság a vizsgálóbizottság bejelentésekor kritizálta a Modi-kormány titkolózását a Pegasus-ügyben. A bírák nem tartják elfogadhatónak, hogy a kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tagadja meg, hogy beszámoljon arról, miért és mire használta a szoftvert. A bírák szerint a kormány nem kaphat minden alkalommal felmentést, ahányszor nemzetbiztonsági aggályokat emleget.

Az indiai kormány a szoftverrel szintén aktivistákat, újságírókat és ellenzéki politikusokat figyelt meg, köztük Rahul Ghandi-t, ellenzéki vezetőt is. A kormány felajánlotta a Bíróságnak, hogy saját vizsgálóbizottságot hoz létre az ügy kivizsgálására, de a bírák ezt visszautasították.  A Modi-kormány korábban tagadta a vádakat és „India-ellenes” összeesküvőknek nevezte azokat, akik a vádat megfogalmazták.

Címlapkép: MTI/Borsos Mátyás