Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pegasus kémszoftverrel figyelték meg a kormánykörök luxusutazásai után nyomozó fotós-újságírót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Németh Dániel fotós-újságíró a júliusban kirobbant Pegasus-botrány után kereste fel a torontói egyetemen működő Citizen Labet, amely már hosszabb ideje kutatja az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftver nyomait.  A Citizen Lab szakértői arra jutottak, hogy Németh Dániel ellen is alkalmazták a kémszoftvert, írja a Direkt36 oknyomozó oldal a Telexen. A fotós-újságíró a botrány kirobbanása után fordult a Direkt36-hoz, amely pedig az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet technikai segítségével megállapította, hogy Németh két telefonját is feltörték a kémszoftverrel. Az egyiket 2021. július 1-9., a másikat július 5-9. között.

Németh Dániel az elmúlt évek számos tényfeltáró projektjében vett részt, így sikerült lefotóznia, amint Tiborcz István a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán, írja a Direkt36.

Ugyanő fényképezte le 2016-ban Mészáros Lőrinc nyaralását az Artemy nevű hajón, majd pedig 2018-ban az Artemynél is grandiózusabb, a Lady Mrd-nek keresztelt hajó vendégeiről is publikált fényképeket.  Németh 2020-ban fényképeket készített az ugyanezen a jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről. Németh idén nyáron is követte a jacht útját, a telefonjait két, Dél-Olaszországban tett utazása között törték fel.

A Direkt36 egy nemzetközi újságírói csaport tagjaként még július 18-án írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg. Az újságírói projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, három elnök, tíz miniszterelnök és egy király telefonszáma is rajta volt a Pegasus-botrány során oknyomozó újságírók által feltárt, lehetséges megfigyelteket tartalmazó listán. A lehetséges megfigyeltek között ott volt Emmanuel Macron francia elnök is, akit Marokkó megrendelésére figyelhettek meg. A kémszoftvert bevetették Indiában, Bahreinben, Szaúd-Arábiában és Mexikóban is.

A Forbidden Stories által kinyert listán több magyarországi újságíró és üzletember neve is szerepelt. Az ellenzéki pártok már nyáron kezdeményezték, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálja ki a Pegasus-ügyet, de a Fidesz kezdetben ezt ellehetetlenítette. A nemzetbiztonsági bizottság szeptember 20-ra összehívott ülésén az Igazságügyi Minisztérium azt kérte, hogy az ülésen elhangzottakat 2050 végéig titkosítsák.

A programot gyártó NSO csoportot 2019-ig az amerikai Francisco Partners magántőkealap-kezelő cég birtokolta, amely 25 milliárd dollárt kitevő vagyont kezel, s mintegy 300 cégbe fektetett be.

Az NSO a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott, a Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban.

Az NSO azt is közölte, hogy kémszoftverüket csak és kizárólag „ellenőrzött kormányoknak” értékesítik.

(Direkt36, Telex, New York Times, Mérce)
Kiemelt kép: Kocsis Árpád / Mérce