Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyelország és Brüsszel egymásra mutogat: az EP kimondta, hogy illegitim a lengyel alkotmánybíróság

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtök délután fogadtak el egy dokumentumot, mely hosszan taglalja, hogy a lengyel alkotmánybíróság miért nem alkalmas sem a lengyel, sem pedig az európai törvények értelmezésére, ugyanis:

„nemcsak a jogi legitimitásnak és függetlenségnek van híján, hanem a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult”.

Továbbá arra szólítja fel az EP az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítsanak a szerintük illegitim alkotmánybírósággal szemben jogellenes összetétele, az Európai Unió Bíróság ítéleteinek való megfelelés megakadályozása és a rá vonatkozó jogszabályok megszegése miatt. Az alkotmánybíróság mellett a lengyel Legfelsőbb Bíróság rendkívüli ellenőrzéssel és közügyekkel foglalkozó tanácsát, a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanácsot és a Lengyel Államügyészi Szolgálatot is vizsgálat alá vetetné az EP.

Az EP csütörtöki kiállását a lengyel alkotmánybíróság október 7-ei döntése előzte meg, melyben a bíróság kimondta, hogy az EP számos törvénye és rendelete átlépi hatáskörét, ugyanis beleszólnak az ország törvényeibe és döntéshozásába, ezzel megsértve Lengyelország alkotmányát. Ezzel a döntéssel Lengyelország megalapozta az esetleges, jogi úton történő EU-ból való kilépését.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a csütörtöki EU csúcson azt is kihangsúlyozta, hogy Lengyelországnak nincs problémája vagy nézeteltérése más uniós országokkal a jogállamiság elveiről: „ugyanolyan hűek vagyunk a jogállamiság elvéhez, mint a többi tagország és az uniós intézmények”. Lengyelország miniszterelnöke azonban azt is megjegyezte, hogy nem fogadják el az uniós bíróság döntését olyan területeket illetően, amelyek nemzeti hatáskörben vannak, írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a lengyel alkotmánybíróság döntése új „szintre emelte” az Unió és Lengyelország közötti válságot, a két fél közötti vita kimenetele pedig sorsdöntő, ugyanis „mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk, amikor alapvető értékeink védelméről van szó”.

Címlapkép: EP Plenary session - Inauguration of the new President of the United States and the current political situation / Multimedia Centre, European Parliament