Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Huxit után Polexit: az EU-ból való kilépést fontolgatná Lengyelország?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön számolt be a Guardian a lengyel alkotmánybíróság ítéletéről, mely kimondja, hogy ez Európai Unió több törvénye is sérti vagy konfliktusban áll Lengyelország alkotmányával. A kormánypárthoz közeli bíróság megállapította, hogy az EU számos intézménye „a hatáskörükön kívül járnak el”, ugyanis beleszólnak az ország törvényeibe és döntéshozásába.

Ezzel a döntéssel megalapoztak egy jövőbeli, legális Polexitet, ami nagymértékben befolyásolná Lengyelország gazdaságát és a térség helyzetét az EU-n belül. René Repasi, nemzetközi és európai jogászprofesszor szerint eddig még egy állam sem tett ilyen erős lépéseket a legális, jogi úton történő EU-kilépés felé.

A kilépés felvetése már csak azért is érdekes, mert Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a 2020-as Eu-csúcson azt nyilatkozta, hogy Lengyelország a tagállamok közül az első helyen szerepel az összes lehívható eszközt tekintve. A kohéziós alapokból például mintegy 70 milliárd eurót kaphat, írja a Portfólió. Így gazdasági szempontból mindenképpen megérni az EU-ban maradnia Lengyelországnak.

A kilépés oka elsősorban ideológiai nem, gazdasági, ugyanis a lengyel kormány már többször is nekifeszült uniós társainak az LMBTQI közösség jogaival, média szabadságával és jogi reformokkal kapcsolatban. Morawiecki szerint az EU-nak nincsen joga beleszólni a tagállamok igazságszolgáltatási rendszerébe. Azonban az EU döntéseivel és befolyásával kapcsolatban nemcsak a lengyel kormánynak, hanem a magyar kormánynak is komoly problémái vannak.

Szeptemberben az EP planáris ülésén kiállt a parlament az LMBTQI emberek egyetemes jogaiért, amit több fideszes politikus is Magyarország elleni támadásnak, és az ország alkotmányának semmibevételeként értelmezett. Ezen az ülésen az is elhangzott, hogy a jövőben további intézkedéseket fognak indítványozni – kötelezettségszegési eljárás, igazságszolgáltatási és költségvetési lépések – Magyarország és Lengyelország ellen.

A magyar uniós kilépést pedig már augusztusban elkezdte pedzegetni a Magyar Nemzet. Cikkükben szintén ideológiai okokkal, a „globalista-liberális elitek” nyomásgyakorlásával indokolva az EU esetleges elhagyását.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán