Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Gulyás Gergely visszaállítaná az uniós jogot sértő tranzitzónákat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, a szerdai kormányülésen három kiemelt témával foglalkozott a kormány: az energiarárak kérdésével, lengyel alkotmánybíróság döntésével, valamint a migráció is helyet kapott a napirenden.

,,Az elmúlt hónapokban drámaian megnövekedtek az energiaárak, ennek vannak piaci okai is, ám a legnagyobb befolyást az Európai Bizottság energiapolitikája gyakorolta rá.” Gulyás szerint az EB a lakossággal fizettetné meg a megnövekedett energiaárakat, azzal, hogy az emberek autóit és házait adóztatnák meg a szennyező multik helyett.

,,Nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen”– jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter, majd hozzátette, szerinte nem klímavédelemről, hanem a rezsiárak emelkedéséről van szó.

Gulyás a tranzitzónák visszaállítását kéri, amelyről az Európai Bíróság korábban már kimondta, hogy uniós jogot sértenek, a teljes magyar menekültpolitikával együtt.

Elmondta, idén 91 509 ember próbálta illegálisan átlépni a magyar határt, ám a felállított kerítés nagy részüket megállította. Hozzátette, Magyarország 588 milliárdot fizetett a határvédelemre, míg Brüsszelből csak 7 milliárdot kapott. A kormány nem érti, az Unió miért nem akar beleadni nagyobb összegeket a magyar határon felállított kerítésbe.

A lengyel alkotmánybíróság döntéséről elmondta, Magyarország álláspontja ebben a kérdésben világos, az alkotmánybíróság döntésének tiszteletben tartása uniós alapelv. Kijelentette, az uniós jog elsőbbségét a szerződés sehol nem rögzíti, az Európai Bíróság joggyakorlata alakította ki az uniós jog elsőbbségét, de világossá kell tenni, hogy van olyan alkotmányos identitás, ami az uniós jog felett áll. Az uniós jognak csak az átruházott hatásköröknél van elsőbbsége, mondta.

A magyar kormány korábban a Közlönyben jelentette be, hogy támogatja a lengyel alkotmánybíróság Polexitet megalapozó döntését, amelyben a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg a bírói testület, az Európai Unióról szóló szerződéssel szemben.

Gulyás Márki-Zay Péterről sem felejtett el véleményt nyilvánítani, a sajtó kérdésére elmondta, szerinte a hódmezővásárhelyi miniszterelnök-jelölt a baloldal véleményével egyezően nyilatkozott migráció ügyében, lebontaná a kerítést és beengedné a menekülteket. Ez egy migrációpárti baloldali vélemény – tette hozzá. A miniszter szerint Márki-Zay már egy éve is azon dolgozott, hogy a DK legyen a legerősebb frakció az Országgyűlésben.

,,Túlbecsültük a főpolgármestert, de az alapvető feltevésünk nem volt téves.” Gulyás Gergely kifejtette a kormány legújabb konspirációs teóriáját, miszerint a DK minden kerületben állított jelöltet, hogy aztán megveresse magát, így a győztes mögé beállva már a „háttérből” irányítanák a balaoldalt. Marad a Gyurcsányozás is, ,,ha nem akarunk hazudni, akkor nem tudjuk elkerülni Gyurcsány Ferenc nevének említését”-jelentette ki.

Gulyás a sajtó kérdésére elmondta, habár lényegesen csökkenti a fertőzést és a vírus terjedését az oltás, a Békemenetre mégsem kötelező a védettségi igazolvány, mert ,,nem szerettek volna senkit kizárni a rendezvényről”. A miniszter nem javasolja senkinek, hogy tömegeket hozzon Erdélyből, Romániából a Békemenetre az ottani alacsony átoltottság miatt. Hozzátette, Romániában, az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában. Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság, mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kijelentette, megnézi az Elxrtuk című, 2006-os eseményekről készült propagadafilmet, amit mindenkinek ajánl. Nem tartotta volna ugyanakkor helyesnek, hogy állami támogatással készüljön el a kampány előtt egy erősen politikailag színezett film, habár fontosnak tartja, hogy megvalósult.

Továbbra sincs adat arról, hogy hány beoltottat ápolnak kórházban.

Az ATV arról kérdezte a minisztert,   hogy nem vizsgálják-e felül korábbi döntésüket, és nem szeretnék-e nyilvánossá tenni azokat az adatokat, melyekből kiderülne, hogy  a kórházban ápolt covidos betegek közül hányan vannak 1, 2 vagy 3 oltással beoltva. Gulyás megismételte, hogy nem vezetnek ilyen nyilvántartást, neki nincs tudomása arról, hogy bárhol bárki ilyen nyilvántartást vezetne.

Gulyás szerint a kormány semmilyen beruházást nem támogat Zamárdiban. A balaton-parti településen 10 darab 4 emeletes és 8 darab 7 emeletes társasház, valamint 72 szobás szálloda felépítését tervezik, ami jócskán átalakítaná a környék hangulatát. Korábban már írtunk róla, hogy a civilek és a körzet fideszes képviselője is tiltakoznak a beruházás ellen. Gulyás Gergely már kedden közleményben jelezte, ő sem támogatja a szállodák építését.

A sajtó felhívta a figyelmet, hogy a mostani járványadatok áprilisi rekordot döntöttek, amely egy újabb hullám kockázatát hordozza magában. ,,Szerintem ez más mint a korábbi hullámok, mert aki akarta az beoltatta magát, akár háromszor is. Mindenki tisztában van a saját egészségügyi állapotával és az azzal járó kockázattal.”

Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma 17 521 főre emelkedett. Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 468 főre emelkedett, derül ki a hivatalos tájékoztatásból.

,,Nem érzi túlzásnak, hogy naponta 5 millió forintot költ a kormány lejárató kampányra?” -kérdezte a sajtó Gulyástól, mire a miniszter azzal válaszolt, ,,Ha a baloldal kormányra kerül akkor annak a kára napi milliárdokat fog jelenteni.” Szerinte kényszerítő parancs, hogy a kormány elmondja, milyen veszélyt jelent egy ellenzéki kormányzás.

A Makói Continental gyárral kapcsolatban a miniszter röviden elmondta, a kormány jelenleg tájékozódik. Hozzátette, Lázár János javaslatát helyesnek tartják, ám még megvizsgálják a gumigyár milyen költségeket tud vállalni az elbocsájtott dolgozók kompenzációjával kapcsolatban. Lázár korábban egy Facebookon közzétett videóban azt mondta, „Egy külföldi vállalat ismét felháborító dolgot művelt Magyarországon, ráadásul a magyar adófizetők pénzéből” a fideszes képviselő amiatt szólalt fel, hogy a választókerületéhez tartozó Makón a német Continental tömegesen bocsátotta el munkavállalóit. Az elbocsátások előzménye volt, hogy Makón és Vácott felbontották a kollektív szerződést, februárban emiatt sztrájkot is szerveztek Makón, ezután közel 100 dolgozót küldtek el az üzemből.

Gulyást arról is megkérdezték, hogy mit szól a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiumának döntéséhez arról, hogy nem dolgoztathatják ingyen tankerületek és más munkáltatók a pedagógusokat. A miniszter annyit mondott, a bírósági döntéseket tiszteletben kell tartani, ám ez még csak első fokon született, így nem jogerős.

,,Hogy ciklusokon átívelő kinevezések vannak, az maga a demokrácia.” Válaszolta Gulyás a Telex azon kérdésére, hogy demokratikus eljárásnak tekinti például Polt Péter kinevezésének körülményeit, vagy Karas Mónika lemondását az NMHH éléről.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi