Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pont jókor mondott le a Médiatanács elnöke, újabb emberét betonozhatja be a választások utánra a Fidesz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lemondott posztjáról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, Karas Monika, akinek utódját így a következő kilenc évre a kétharmados fideszes többség választhatja meg – értesült a 24.hu. A lap információi szerint Karas már értesítette október 31-i határidejű felmondásáról Áder Jánost.

Karas Monikát 2013-ban elődje, Szalai Annamária halála után nevezete ki a kormányfő a médiahatóság élére, amivel automatikusan a Médiatanács elnöke is lett. Az NMHH élére csak kétharmados többséggel lehet új vezetőt választani.

Karas mandátuma egyébként 2022 szeptemberéig tartott volna, ráadásul a hatályos szabályok szerint nem lehet újra választani. Így még a választások előtt, a következő kilenc évre a jelenlegi, fideszes többségű országgyűlés dönthet a média felügyeleti testület elnökének személyéről.

Azaz, a fideszes kétharmad jelöli ki, hogy 2030-ig ki dönthessen a televíziókat, rádiókat és újságokat érintő ügyekben.

A leköszönő elnök vezetése alatt, a Médiatanács elég gyakran hozott a Fidesz számára kedvező döntéseket, így a Klubrádió frekvencia használati szerződésének megvonásakor, vagy amikor egyszerűen nem vizsgálták ki azt a nyilvánosságra került hangfelvételt, amiben Bende Balázs, a köztévé egyik szerkesztője arról beszélt egy ülésen, hogy „a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni – akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl”.

A Médiatanácsról szóló cikkeink, amik jórészt a fentihez hasonló visszás, egyoldalú döntéseket mutatják be, itt olvashatók.

Nem az NMHH és a Médiatanács elnöki pozíciója az első olyan tiszt, amibe a Fidesz még a választások előtt a saját emberét igyekszik bebetonozni. A hét elején röppent fel a hír, hogy a kormánypárt egy olyan javaslat csomagot adott be az Országgyűlés elé, ami alapján Pol Péter legfőbb ügyészt is csak kétharmados többséggel lehetne megválasztani.

Ezen kívül még a választások előtt dönt a parlament Áder János utódjának személyéről. Az eddig hírek alapján Trócsányi László, fideszes Európai Parlamenti képviselő ülhet majd 2027-ig a köztársasági elnöki székbe. Így az ország legmagasabb közjogi pozícióját is egy Fidesz tag töltheti be. Kormányváltás ide, vagy oda.

(24.hu)

Címlapkép: MTI FOTÓ: SZIGETVÁRY ZSOLT