Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alkotmánybíróság: nem alaptörvény-ellenes az SZFE-s hallgatók félévének felfüggesztése

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Alkotmánybíróság szerint nem sérti a felsőoktatás autonómiáját, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást az SZFE-n. A volt hallgatói önkormányzat azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerintük a fenntartó döntése sérti a tudományos és művészeti élet szabadságát.

A kezdeményezésüket azonban most elutasították, mert a Kormány 2020. november végén hatályba lépett rendelete értelmében rendkívüli helyzetben – vagyis a járványügyi helyzet idején – a fenntartó megállapíthatja, hogy „a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók”, ez esetben az érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába. 

2020 október végén Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes felfüggesztette az SZFE őszi félévét, mivel a blokád miatt nem láttak rá az oktatás menetére,  nem tudták ellenőrizni az épület működtetését és ellátni feladataikat. 

A vezetőség szerint aggasztóak voltak a higiéniai viszonyok, illetve „az általuk ismert adatok szerint” az egyetemfoglalók nem tartották be a tűz- és balesetvédelmi szabályokat. Ezt akkor cáfolták a hallgatók, az ügyről részletesen itt írunk. 

A felfüggesztés ellen a hallgatók és oktatók közösen tiltakoztak, hiszen elmondásuk szerint minden órát megtartottak és az oktatás a megfelelő ütemben zajlott a félév során, mindezt pedig igazolni is tudták. 

Az Oktatási Jogok Biztosa először azt állapította meg, hogy jogsértő a kuratórium, ha felfüggeszti az oktatást, pár nappal később azonban megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely kimondta; vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet vagy a tanévet. Ez az SZFE hallgatói szerint:

„az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától”.

Az Alkotmánybíróság mostani döntése alapján azonban „a rendelet szabályozása a felsőoktatáshoz való jogot szükséges és arányos mértékben korlátozza”. 

Az Oktatási Hivatallal (OH) külön perre kellett menni a hallgatói önkormányzatnak, hogy benyújthassák az „oktatás megvalósulását” igazoló dokumentumokat. A Fővárosi Törvényszék idén márciusi ítélete szerint az OH jogtalanul lehetetlenítette el az SZFE hallgatói számára a hatósági ellenőrzésbe való betekintést és megsemmisítette azt a végzést, ami miatt nem tudták az oktatásukat igazoló dokumentumokat leadni.

Ahogy arról korábban írtunk, a SZFE tavaly nyáron alapítványi irányítás alá került, ezért az egyetem polgársága szeptembertől épületfoglalással tiltakozott az új kuratórium ellen. Az egyetemfoglalást végül kénytelenek voltak feladni novemberben a járványhelyzet súlyosbodása miatt. 

A Partizán dokumentumfilmje részletesen foglalkozik az egyetemfogalással. 

Címlapkép: Egyetemfoglaló diák az SZFE-nél. / Fotó: Csoszó Gabriella