Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy antifasiszta férfit ítéltek börtönbüntetésre a fasiszták által elkövetett capitoliumi ostrom miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A floridai bíróság 44 hónapos börtönbüntetésre ítélt egy antifasiszta aktivistát.

Daniel Baker a washingtoni Capitolium január 6-i ostroma után arra szólította fel az ismerőseit a Facebookon, hogy a leghatározottabban, akár fegyverrel is lépjenek fel a szélsőjobboldal ellen, amely megkérdőjelezte az amerikai elnökválasztás eredményét, és meg kívánta akadályozni Joe Biden megválasztott elnök beiktatását.

A 34 éves jógaoktató és mentőorvos nem volt büntetett előéletű. A januári letartóztatása óta raboskodik, 7 hónapja magánzárkában tartják. Baker soha nem közelítette meg fegyverrel a kormányzati épületet, nem gyűjtött össze fegyveres antifasisztákat és nem fenyegetett meg egyetlen személyt sem.

Baker ennek ellenére jóval hosszabb ideig tartó börtönbüntetésre számíthat, mint a legtöbb január 6-i vádlott, beleértve azokat is, akik fegyverekkel a kezükben szándékozták megakadályozni az elnök hivatalba lépését.

Az ítéletnek „az az alapvető üzenete, hogy a militáns antifasiszta fellépésre felszólító beszéd sokkal hosszabb időre börtönbe juttat, mint a fasiszták tényleges akciói”, írta az egykor a hadsereg kötelékébe tartozó, később hajléktalanná vált Baker a büntetése kihirdetése után e-mailben, amelyet az Intercept oknyomozó oldal ismertetett. „Az amerikai kormány úgy döntött, hogy a fehér fajgyűlölők oldalára áll, s csak akkor enged a legkirívóbb szélsőjobboldali büncselekmények büntetése kapcsán, ha a saját bürokráciája erre kényszeríti.

Engem azért bíráltak, mert támogattam a Black Lives Matter mozgalmat, a feminista felszabadítási ideológiákat, a globális forradalmi mozgalmakat és a közvetlen demokráciát. … A kormány a meghallgatásaim során világossá tette az álláspontját”, írta a levelében.

Baker ügyvédje párhuzamot vont annak a georgiai férfinek az ügyével, aki január 6-án fegyverekkel és lőszerrel Washingtonba hajtott, és szöveges üzenetekben azzal fenyegetőzött, hogy fejbe lövi Nancy Pelosit, a Képviselőház demokrata elnökét. Donald Trump egykori elnök híve végül egy autóbaleset miatt késte le a Capitolim megrohamozását, de Bakerrel ellentétben – aki meg sem fordult a Kongresszus székhelyén – hamarosan elhagyhatja a börtönt, szabadon védekezhet az ítéletet kihírdetéséig.

A bíróság Daniel Baker ellen terhelő bizonyítékként több Facebook-bejegyzést is ismertetett. Az ügyészek olyan posztokban véltek fenyegető üzenetet találni, amelyeken Homer Simpson, Baby Yoda és egy kenguru volt látható.

A Capitolium ostromának utóéletével már több írásban is foglalkoztunk. A New York Times írása kapcsán ismertté vált, hogy az amerikai titkosszolgálatok pontosan tudták, hogy fasiszták készülnek megostromozni a Capitoliumot, mégsem cselekedtek időben.

Már márciusban kiderült, hogy a Capitolium megrohamozói között volt egy belügyminisztériumi hivatalnok, pár nappal a belső vizsgálatok folytán pedig  világossá vált, hogy a capitoliumi rendőrséget különleges katonai osztagok fasiszta tagjai készítették fel. A náci szimbólumokat használó Northern Red által kiképzett rendkívüli capitoliumi rendőrség január 6-án megtagadta a törvényhozók evakuálását és a Capitoliumot megrohamozó tömeg szétkergetését.

Az ostrom során öten vesztették életüket.

(Intercept, Jacobin, Mérce)