Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Különleges katonai osztagok fasiszta tagjai készítették fel a januári puccsban kulcsszerepet vállalt capitoliumi rendőrséget

Ez a cikk több mint 2 éves.

A World Socialist Web Site híroldal bizonyítékot talált arra, hogy az Egyesült Államok rendőrségei több ezer dollárt fizettek egy fasiszta katonai magánvállalkozó, a Northern Red Inc. „kiképzéseiért”. Az ügyben az amerikai capitoliumi rendőrség is érintett, amelynek a különleges egysége a 2021. január 6-i ostrom során megtagadta, hogy védelmébe vegye a kongresszus tagjait a Capitoliumot megrohamozó Trump-párti tömeggel szemben.

A január 6-i történések hátterét kutató kongresszusi meghallgatások alkalmával Michael Bolton, az amerikai capitoliumi rendőrség főfelügyelője tanúvallomást tett, amelyből kiderült, hogy 2018-ban és 2019-ben az amerikai capitoliumi rendőrség közel 100 ezer dollárt fizetett a Northern Red Inc. vállalatnak a kormányzati épület védelméért felelős ún. Containment Emergency Response Team, azaz CERT kiképzéséért.

Bolton megerősítette, hogy a CERT-osztag január 6-án megtagadta, hogy könnyebb sérüléseket okozó lövedékekkel védje meg a Capitoliumot.

A WSWS szerint a képviselőház közigazgatási bizottságának június 15-én tartott meghallgatásán Bolton arról is beszámolt, hogy John-David Potynsky, a Northern Red alapítója és vezérigazgatója (CEO) egykor az amerikai különleges katonai erők magasan képzett katonája volt. Potynskya a haderők elhagyása után alapította meg a cégét, amelynek a weboldalán és a logójában neonáci ikonográfiát használt. Ezek a szimbólumok továbbra is jól láthatóan szerepelnek a Northern Red weboldalán és a vállalat által működtetett közösségi média fiókokon.

A WSWS bizonyítékokat talált arra is, hogy

Potynsky korábbi alkalmazottai és munkatársai, akik mindannyian az amerikai különleges erők katonái voltak egykor, azokat a taktikákat oktatták a rendőri szerveknek, amelyekre az iraki és afganisztáni háborúk során sajátítottak el.

Így tett például Zack Harrison, aki a „különleges bevetéseiről” hírhedt Delta Force katonája volt, aki 2014-ben csatlakozott Potynskyhoz vezető kiképzőként.

Harrison 2020-ban hagyta el a Northern Redet, hogy megalapítsa saját cégét, a Hades Consulting LLC-t, amely a Northern Redhez hasonlóan a rendőrségi és katonai személyzetet szolgálja ki.

A Northern Red Inc. a működése során többek közt a floridai, a New Jersey-i, a michigani szövetségi rendőrség alakulatait képezte ki, de Kaliforniában a Los Angeles-i és a San Francisco-i rendőrség taktikai felkészítésében is szerepet vállalt, ahogyan az amerikai titkosszolgálatokkal is együttműködött.

Az amerikai katonasággal kapcsolatban sorra-rendre felmerül, hogy neonáci és fasiszta csoportok tagjainak ad helyet. Ahogyan arról a Mérce februárban beszámolt, az amerikai katonai vezetés tisztában van vele, hogy fasiszta szervezetek tagjai tevékenykednek a hadseregben olykor a legmagasabb posztokon, s számos esetben azonosították is ezeket a személyeket, vizsgálat mégsem indult ellenük.

(Wsws, Mérce)