Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali és fasiszta csoportok hálózzák keresztül-kasul az amerikai hadsereget

Ez a cikk több mint 3 éves.

Peter Aguilar, a Demokrata Párt kaliforniai  képviselője csütörtökön bejelentette, hogy jogszabályokat fog alkotni a Pentagon 2020 októberében napvilágot látott jelentése nyomán, amelyből világossá vált, hogy az amerikai katonaság megannyi szélsőjobboldali hálózatnak a táptalaja, írja a WSWS híroldal.

„A jelentés megerősíti, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségesek megpróbálják a katonaságot toborzásra és a tagjaik kiképzésére használni” – mondta Aguilar a február 18-i sajtóközleményében.

Peter Aguilar bejelentése amiatt jelentős, hiszen ráterelte a figyelmet az Amerikai Védelmi Minisztérium által összeállított 59 oldalas jelentésre, amely bár nem részletezi, hogy az amerikai katonaság soraiban pontosan hány szélsőjobboldali, fasiszta és neonáci szervezet működik, mégis aggasztó tendenciákra mutat rá.

A jelentés részletezi egy amerikai alapítvány kutatását is, amelyből azt a következtetést vonja le, hogy bár a katonai vezetés tisztában van vele, hogy fasiszta szervezetek tagjai tevékenykednek a hadseregben, s számos esetben azonosították is ezeket a személyeket, vizsgálat mégsem indult ellenük.

Noha a New America Foundation a 2001 és 2016 közti időszakot figyelve nyilvánvalóvá tette, hogy „a szélsőjobboldali szervezetek több halálesetért voltak felelősek az Egyesült Államokban, mint bármely más szélsőséges szervezetek”.

A Pentagon által összeállított dokumentum három „belföldi terroristának” és „szélsőségesnek” nevezett csoportot nevez meg és elemez alaposabban, hiszen ezekkel kapcsolatban felmerült, hogy szoros szálak fűzik őket „a jelenlegi és volt katonai szolgálat személyzetéhez”, s toborzásra és kiképzésre használják a katonaságot.

Ilyen csoport például a neonáci Nemzetszocialista Rend (régebben: Atomwaffen Division [AWD], amely számos európai sejttel is bír) vagy az Identify Evropa (amely ma már Amerikai Identitás Mozgalom néven működik – AIM). Az előbbi szervezet alapítója, Brandon Russell olyan jó kapcsolatokat alakított ki a katonasággal, hogy az AWD megalapítása után nyomban a floridai nemzeti gárda tagjává vált.

A jelentés kitér rá, hogy 2014-től fogva legalább 4 AWD-tag került a hadsereg kötelékébe, köztük egy toborzó is, aki kisvártatva 12 újabb társát igyekezett leszerződtetni a haditengerészethez.

A katonaság és a szőlsőjobboldali szervezetek összefonódásáról árulkodik a jelentés azon részlete is, miszerint az AWD alapítója ezekkel a szavakkal nyugtatta meg a társát, amikor az annak a félelmének adott hangot, hogy a katonák és a tisztek leleplezik:

„A kiképzésen szerzett barátaimmal mindent megosztottam. Tudnak az egészről. Vicces fiúnak tartanak”.

A jelentésben 13 személyről is szó esik, akik az Identitás Mozgalom tagjaiként meghatározó szerepet töltöttek be a katonaságban, köztük egy orvosként dolgozó alezredes, az amerikai légierő törzsőrmestere, a nemzeti gárda több tisztje.

A dokumentum idéz egy felmérést, miszerint az amerikai katonai szolgálatokban dolgozók egyharmada tanúja volt már a katonaságban a „fehér felsőbbrendűséget” hirdető megnyilvánulások valamilyen formájának.

(WSWS, Washinton Post, RollCall, Mérce)

 

 

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán