Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai titkosszolgálatok pontosan tudták, hogy fasiszták készülnek megostromozni a Capitoliumot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A héten a New York Times írást szentelt egy nemrég nyilvánosságra került FBI hírszerzési jelentésről, amely szerint Capitolium elleni támadásban részt vevő fasiszta csoportokat több bűnüldöző szerv, köztük a washingtoni fővárosi és az amerikai capitoliumi rendőrség percről percre nyomon követte.

A Szövetségi Nyomozó Iroda jelentése új megvilágításba helyezi a kongresszus épületéért és a képviselők védelméért felelős titkosszolgálatok és a rendőrség szerepét a január 6-i puccskísérletben.

Az FBI dokumentumából kiderül, hogy a támadást megelőzően az FBI olyan kézi rádióvevőket adott a capitoliumi rendőrségnek és a washingtoni rendőrségnek, amelyeken percről percre nyomon lehetett követni a szélsőjobboldali csoportok által használt frekvenciasávokon zajló eseményeket.

A Szövetségi Nyomozó Iroda dokumentuma emellett azokkal a fasiszta fenyegetésekkel is foglalkozik, amelyekre a bűnüldöző szervek Joe Biden beiktatását megelőzően figyeltek fel.

A jelentésből kiolvasható, hogy az FBI 17 területi irodája összesen 40 életveszélyes fenyegetésről szerzett tudomást. A fenyegetések zöme Joe Biden elnök, Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi házelnök ellen irányultak.

A dokumentum nyilvánosságra kerülése számos kérdést vet fel az FBI, valamint a washingtoni és a capitoliumi rendőrség szerepével kapcsolatban, jegyzi meg a WSWS híroldal.

Belőle kiolvasható, hogy a Capitolium elleni támadás nem egy hirtelen felindulásból bekövetkezett esemény volt, hanem számos jel utalt arra, hogy kidolgozott műveletről van szó, amelynek az élén olyan félkatonai szervezetek álltak, mint a Proud Boys vagy az Oath Keepers.

Míg már márciusban tudható volt, hogy a Proud Boys négy vezetője rádiók és fülhallgatók révén tartották egymással a kapcsolatot a Capitolium megrohamozása során, az mindenképpen újdonság, hogy a titkosszolgálatok végig lehallgatták őket, s erre a rendőrségnek is lehetőséget adtak.

A jelentés kiegészíti az amúgy is bőséges bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kongresszus védelmével és a választási eredmények biztosításával megbízott

összes ügynökség tisztában volt azzal, hogy a támadás lehetséges, mi több: küszöbön áll.

Ennek ellenére nem tettek komoly előkészületeket, vagy nem reagáltak időben, amikor pedig már Donald Trump beszéde után az épület elé masíroztak az emberek.

Az FBI és rendőrség szerepe a Capitolium megrohamozásában egyre több gyanús mozzanattal gazdagodik.

Márciusban kiderült, hogy a Capitolium megrohamozói között volt egy belügyminisztériumi hivatalnok, pár nappal ezelőtt pedig az is világossá vált, hogy a capitoliumi rendőrséget különleges katonai osztagok fasiszta tagjai készítették fel.

A náci szimbólumokat használó Northern Red által kiképzett rendkívüli capitoliumi rendőrség január 6-án megtagadta a törvényhozók evakuálását és a Capitoliumot megrohamozó tömeg szétkergetését.

(New York Times, WSWS, Mérce)

 

Címlapkép: Wikipédia