Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Capitolium megrohamozói között volt egy belügyminisztériumi hivatalnok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután 2017 januárjában beiktatták Trump-elnököt, a Fehér Ház egy Trump-közeli személyt, Federico Klein-t delegálta a Belügyminisztériumba. Klein kinevezése előtt a Trump-kampánynak dolgozott, de már 2008-ban is résztvett a McCain-Palin kampányban mint koordinátor.

Kiszivárgott információk szerint a Belügyminisztérium tiltakozott Klein kinevezése ellen, mondván, Klein nem ismeri a diplomácia világát. A férfire ezért állítólag nem bíztak nagy hatáskörű feladatokat. A Politico információi szerint a Belügyminisztériumnál töltött ideje alatt foglalkozott Brazília és a déli országok ügyeivel.

Négy évvel kinevezése után Federico Klein részt vett a Capitolium épületének megrohamozásában, az FBI pedig csütörtökön, azaz március 4-én letartóztatta.

Klein-t jogellenes behatolással, erőszakos és rendbontó magatartással, a Kongresszus és a végrehajtás akadályozásával vádolják, amelyekért akár húsz év börtönbüntetést is kaphat. Cselekedeit rendőrségi testkamerák és a Capitolium biztonsági felvételei rögzítették.

Klein LinkedIn oldala szerint 2014 és 2019 között titokvédelmi egyezményben állt a Védelmi Minisztériummal. Az FBI megerősítette, hogy ezt az egyezményt megújították 2019-ben és feltehetően a Capitolium megrohamozásának napján is érvényben volt. (A „titokvédelmi egyezmény” biztosítja az állam minősített információihoz való hozzáférést.)

Klein korábban haditengerész volt, résztvett az iraki megszállásban is.

A jelenlegi információk alapján Kleinnal egyetemben legalább 42 olyan embert vett részt a Capitolium megszállásában, akik katonai, rendőri vagy egyéb bűnüldözési háttérrel rendelkeznek.

Thomas Caldwell, akit szintén a Capitoliumba való behatolás miatt helyeztek vád alá, nyugalmazott haditengerészeti parancsnok, saját állítása szerint az FBI-nál is dolgozott, és 1979 ótaszintén rendelkezik „titokvédelmi egyezménnyel”. Az FBI ezt egyelőre még nem cáfolta meg. Caldwell a szélsőjobboldali Oath Keepers militáris csoportnak is tagja.

A Capitolium január 6-i megrohamozása után Klein egészen január 19-ig dolgozott a Belügyminisztériumnál, Joe Biden elnök beiktatásáig.

Klein személye egyelőre a legszorosabb felfedezett kapocs a Trump-adminisztráció és a Capitolium ostroma között.

De súlyos kérdéseket vet fel az is, hogy a Nemzeti Őrség parancsnoka, William Walker azt  vallotta a Szenátus és a belbiztonsági bizottságok előtt, hogy a Pentagon késleltette a Capitolium ostromlásának megakadályozását.

A Capitoliumnál történtek igazolni látszik azokat a feltételezéseket, hogy az amerikai rendőrségen és bűnüldözésen belül elterjedtek a szélsőjobboldali nézetek.