Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megmozdulások Olaszországban: oltáshoz köti a kormány a munkavállalást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnaptól minden munkahelyen kötelező lett az olasz „zöld kártya”, azaz mostantól nem vállalhat munkát az, akinek nincs oltása, nem esett át a covidon vagy nincs 48 órán belüli negatív tesztje, írja a BBC.  Az olasz kormány célja az oltási hajlandóság növelése, azonban munkások millióinak nincs oltása. Országszerte több megmozdulás történt a munkások részéről, gyakran az oltásellenes szélsőjobb szervezésében.

A Mario Draghi által vezetett koalíció tavaszi hatalomra kerülése óta szigorú korlátozásokat vezetett be egy újabb teljes lezárás elkerülése céljából. Áprilisban kötelezővé tették az egészségügyi dolgozóknak, hogy beoltsák magukat, augusztus 6-tól kezdve pedig a vendéglátóipari egységek, mozik, múzeumok, konditermek és rendezvények csak „zöld kártyával” (green pass) látogathatók.

A most bevezetett intézkedések teljesen ellehetetlenítik az oltás nélküli munkavállalókat:  a zöld-kártya nélkül dolgozókat azonnal elbocsátják végkielégítés nélkül, és akár 1500 eurós büntetést is kaphatnak. A szakszervezetek megpróbálták elérni az ingyenes tesztelést a munkások számára, ezt még a kormányzati koalícióban résztvevő Matteo Salvini-féle Liga is támogatta, azonban ez csökkentené az oltási hajlandóságot, így végül nem vezették be.

A rendőri állomány 20 százaléka, a mezőgazdaságban, a logisztikában és a tömegközlekedésben a dolgozók 30 százaléka nem rendelkezik oltással, írja a Handelsbatt. Az ő gyors beoltásukra már nincs esély, a megélhetésükért számos kikötővárosban tüntettek, sztrájkoltak vagy állítottak fel blokádot például a munkások, mint Triesztben, Nápolyban vagy Genovában. Trentinóban pedig 220 buszjáratot kellett törölni a mai napra, mert túl kevés sofőr kezdhette meg ma a munkát. Délután nagy tüntetés volt Rómában is.

Ahogy azt nyáron cikkünkben bemutattuk, Franciaországhoz és számos más országhoz hasonlóan

Olaszországban is elsősorban a szélsőjobb volt az, ami sikeresen szólította meg a korlátozásokkal szemben kritikus vagy azokat elutasító választópolgárokat.

A különböző neofasiszta csoportok nyíltan beleálltak a zöldkártya elutasításba, a parlementi erők közül az Olaszország Fivérei képviselik a „korlátozás-kritikus” oldalt. A nagyobb pártok közül egyedül ők nem léptek be Mario Draghi egységkormányába (amelynek a Matteo Salvini vezette Liga is a tagja, így ők hiába ellenezték a védettségi igazolvány kiterjesztését, nehezen szólíthatják meg az azt elutasító választópolgárokat), ebből a helyzetből pedig remekül tudták profitálni. Ahogy azt korábban írtuk, a 2018-as választásokon még alig négy százalékot szerző neofasiszta tömörülés ma már Olaszország legnépszerűbb pártja a felmérések szerint.

Ezúttal a megmozdulásokat azonban egy parlamenten kivüli párt, a nyíltan neofasiszta Forza Nouva (Új erő) szervezte. Ők állnak többek között a trieszti tüntetés és a hamar erőszakossá váló római tüntetés mögött is. A legkiszolgáltatottabb csoportok melletti kiállásukkal valószínűleg ők is megerősíthetik a politikai pozíciójukat. A kormányzati erőknek a megszorítások és a szankciók mellett muszáj lesz az alsóbb-osztályokat kárpótló és megsegítő intézkedéseket és gesztusokat is tenniük, ha nem akarják, hogy az olasz neofasizmus tovább erősödjön a COVID-válságot leginkább megsínylők dühének köszönhetően.

 

 

Címlapkép: Twitter