Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség újból megszüntette a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio tette közzé Facebook-oldalán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság azon döntését, hogy megszünteti a visontai Mátra Erőmű területén történő  környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségé gyanúja miatt folyó nyomozását, amely a párbeszédes politikus 2019 novemberi feljelentése nyomán indult.

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által 2019-ben Mészáros Lőrinctől megvásárolt Mátrai Erőmű és a továbbra is Mészáros érdekeltségébe tartozó keményítőgyár, a Viresol Kft. által használt Őzse-völgyi víztározónál komoly gondot okoz a környezetszennyezés.

2019 nyarán a közeli Bene-patakban tömeges halpusztulást észleltek, az év novemberében pedig a katasztrófavédelem is kivonult, mivel  a víztározó körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt.

Már a katasztrófavédelem kivonulása előtt is is veszélyes szintet ért el a szennyezés, az erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek. Egyesek a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be, továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.

A szennyezés ügyében indult nyomozást a rendőrség 2020 szeptember 15-én megszüntette, de a az erről szóló határozatot azonban október 12-én a Gyöngyösi Járási Ügyészség felülbírálta, és hatályon kívül helyezte, így folytatódott a nyomozás. 2021 áprilisában a rendőrség újból megszüntette a nyomozást, ám az ügyészség ismételten felülbírálta ezt a döntését.

Azonban a rendőrség ismételten megszüntette az eljárást. Ahogy azt Kocsis-Cake is megírta, az október 5-én kelt megszüntető határozatukban a  hatóságok amellett érveltek, hogy szennyezés során keletkező káros anyagok-mint például a kén-hidrogén- nem okoztak maradandó egészségkárosodást, így nem áll fenn foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, amelynek indokával a párbeszédes politikus feljelentést tett.

A rendőrségi határozat ismerteti a nyomozás során megkeresett orvosszakértő  véleményeit is. Ezek szerint miközben tény, hogy a dolgozók megbetegedéséért a környezetben lévő kén-hidrogén gáz tehető felelőssé, de az elszenvedett egészségkárosodás nyolc napon belüli gyógytartalmú volt.

A nyomozás során kihallgatásra került a Viresol Kft. ügyvezetője és számos alkalmazottja is. Az általuk elmondottak alapján az időjárási körülmények, valamint a „homlokrakodó géppel történő anyagmozgatás sajátosságai” miatt nem minden esetben volt lehetőség megakadályozni a káros anyagok belekerülését a vízelvezető rendszerbe.

Ezért a rendőrségi határozat szerint a mérgező kén-hidrogén kialakulása „több, egymástól független eseménysor együttes hatásának tudható be” amiért sem a Mátrai Erőmű, sem pedig a Viresol nem tehető felelőssé.

Kocsis-Cake szerint azonban a megfelelő ellenőrzési rendszerek hiánya vezetett a környezetszennyezéshez. A képviselő úgy véli, hogy az érintett gyárak számolniuk kellet volna azzal, hogy a víztározóban található iszapban felhalmozódó szulfátok és a tározóba engedett szerves anyagok olyan oxigénhiányos állapotot idéznek elő, ami szennyezéshez vezethet.

Megkeresésünkre a Párbeszéd sajtóosztálya azt közölte, hogy ha jogi úton már nem is tudnak több lépést tenni az ügyben, de szakértők bevonásával vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne pontot tenni a szennyezéses ügy végére. Valamint véleményük szerint a végül eredménytelenül záródó feljelentéseknek is van eredménye hosszabb távon, mivel egy esetleges kormányváltás esetén ezeket az ügyeket újból meg lehet vizsgálni.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt