Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TGM: Nincs kire szavazni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester (a Párbeszéd társelnöke) Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester javára mondott le a jelöltségéről. Minden jel szerint rosszul tette. Márki-Zay Péter – sajnos – napról napra tűrhetetlenebb.

Karácsony Gergely mindeddig sápadtzöld-fáradtrózsaszín sávos, halovány balközép álláspontot jelenített meg, ezért (a rendkívüli helyzetre, azaz Orbán Viktor miniszterelnök antidemokratikus rendszerére tekintettel) baloldaliak is szavazhattak volna rá mint kedves pasasra és kisebbik rosszra.

De a hagyományos magyar komolytalanság szellemében ő – figyelmen kívül hagyva saját eddigi elkötelezettségét – radikálisan jobboldali jelöltet ajánlott figyelmünkbe.

Több cikk is foglalkozott Márki-Zay nézeteivel és habitusával, de ezeken kívül is rengeteg.

Most a helyzet a következő, ha elfogadjuk egyetlen pillanatra a ma szokásban lévő buta terminusokat az egyszerűség kedvéért.

Három jelöltünk van.

Márki-Zay Péter (identitáspolitika: ultrakonzervatív, osztálypolitika: ultrakonzervatív).

Dobrev Klára (identitáspolitika: jobbközép, osztálypolitika: neokonzervatív, de egyik sem világos).

Orbán Viktor (identitáspolitika: szélsőjobboldali, osztálypolitika: szélsőjobboldali).

Három jobboldali jelölt.

A szó tartalmi értelmében vett baloldal (a manipulált és önmanipulált sajtó „baloldalinak” tart mindenkit, aki elutasítja a jelenlegi kormányt, s ha olyan markánsan jobboldali pártok, mint a Jobbik, a Momentum és a DK, hevesen elutasítják a kormányt, akkor „balos”-nak minősülnek), amelyet nemcsak helyi kulturális közhelyek alapján, hanem politikai eszméi alapján tarthatunk baloldalinak, elenyésző kisebbségben van, és egymástól is mélyreható nézeteltérések választják el egyes csoportjait.

Föl lehetett volna tételezni, hogy az ideológiailag egyre szélsőségesebb Orbán-állam és Orbán-sajtó kivált valamiféle mérsékelt baloldali, mondjuk szocdem-zöld- emberi jogi reakciót, de nem.

A többféle baloldal nyilvános képviseletének, láthatóságának (bármennyire apró kisebbség) megszűnése: veszteség, talán nemcsak a közvetlenül érintetteknek. Így a teljes teret beborítja a plurális jobboldal – ez persze kicsit tűrhetőbb az egyfajta, a hiperkonzervatív-tekintélyelvű kontinuum totális tekintélyi államánál, ennyit elismerek. Színpompa, hangzavar, csepülés, összevissza beszéd: elviselhetőbb, mint a rémült némaság.

Kár, hogy ez az összevissza beszéd csak hatalmi beszéd: ki győzheti le Orbán Viktort? Vagy: ki győzheti le a Soros György, Mark Zuckerberg, Greta Thunberg, Ursula von der Leyen és Bödőcs Tibor által vezetett globalista-szabadkőműves háttérhatalmat? Lesz-e igazságtétel, elszámoltatás, elkobzás, bebörtönzés, politikai elbocsátás ingatag alkotmányjogi alapon – elég könnyelmű, felelőtlen locsogás – , s ha lesz, lesz-e belőle dulakodás, fülhúzás vagy szaladgálás a pénzesbödönnel?

Az állítólag balközép jellegű ellenzék egyik lehetséges vezetőjének, Márki-Zay Péternek a homofóbiájáról, cigányellenes előítéleteiről, Orbán Viktor kormányától átvett, népellenes gazdaságpolitikai elképzeléseiről (jómódúaknak kedvező egykulcsos adó, jómódúaknak kedvező családtámogatási rendszer, magas forgalmi adó [„áfa”], „közmunka” stb.) tudtunk. Azóta arra ragadtatta magát, hogy kijelentette: a fél kormány homoszexuális (eközben Orbán miniszterelnök úr az Európai Uniót „buzilobbizta” le), a hódmezővásárhelyi polgármester szerint Dobrev Klárát – vetélytársát a „baráti küzdelemben” – a Fidesz támogatja (!), legutóbb meg azt susogta behízelgően, hogy akik Karácsony Gergely főpolgármester korábbi szavazói közül most nem őrá, hanem a versenytársára szavaznak, hazaárulók, ld. itt és itt.

Ez a paranoid vádaskodás és uszítás a szélsőjobboldal stílusa, nem méltó olyasvalakihez, aki a megújult magyarországi demokrácia fáklyavivője vagy mi a csudája óhajt lenni.

Lehet, hogy mindevvel Márki-Zay polgármester úr sikert arat, mindent megnyer, amit ő és hívei akarnak, de ez önmagában nem bizonyít semmit. Nála rosszabb politikusok is nyertek már. Pusztán emiatt nem respektáljuk őket.

Lehet, mindez mulatságos, de nekem nem. Szavazatot nem adok le jobboldali jelöltekre, egyikre se, bár vannak köztük különbségek. Baloldali embernek nincs itt kire szavaznia, néhányunk számára ez a história itt és most befejeződött.