Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdán kezd tárgyalni a kormány a sztrájkra készülő pedagógusokkal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár lesz a kormány részéről a két nagy pedagógusszakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tárgyalópartnere a béremelés kapcsán folytott sztárjktárgyalásokon – ez derült ki a PSZ vasárnapi közleményéből.

A kormány még a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt jelölte ki képviselőjét a sztrájkbizottsági egyeztetésekre, amelyek

ezen a héten, a szerdán kezdődnek majd.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a PSZ és a PDSZ közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak, hogy együtt lépjenek fel a pedagógushiány, az alacsony bérek és az elviselhetetlenül magas munkaterhek ellenében.

Miután az Emmihez is eljutott a hír, hogy a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságot alakított, a minisztérium szűkszavú közleményben kommentálta a két szakszervezet kényszerű lépését:

„A szakszervezetek akciója kapcsán sajnálatosnak tartják, hogy ők is beszálltak a kampányba, legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés.”

A PDSZ szerint a kormány reakciója azt mutatja, hogy „nem képesek értelmes és lényegi válaszokat kisajtolni magukból”. A szakszervezet úgy véli, szomorú hazugság, hogy a PDSZ „beszállt volna a kampányba”, vagy hogy bármilyen külső szereplővel történő egyeztetést követően született volna döntés a sztrájkbizottság újraindításáról.

A PDSZ hozáttette: a szakszervezet a választások előtt minden lehetőséget megragad, hogy egyeztessen a kormányzatba tartó politikai erőkkel, hogy megismerjék az oktatásügyben kialakított álláspontjukat, de ez nemcsak a Dk-ra, hanem az összes pártr igaz (beleértve a Fideszt is), mert kimondott céljuk, hogy minél több párt oktatáspolitikai szakembereivel, miniszterelnök-jelöltjeivel tudjanakk tárgyalni. A PDSZ szerint ők mindent megtettünk annak érdekében, hogy érdemi egyeztetések történjenek a Fidesz, a kormány és a szakszervezetek között, előbbiek azonban érdemben nem foglalkoztak az általuk felvetett nagyon súlyos problémákkal.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában  reflektált a pedagógusok követeléseire: a miniszterelnök egyelőre csak egy 10 százalékos emelést lát elképzelhetőnek, az oktatási szféra 2023 januárjában számíthat komolyabb bérrendezésre.

A PSZ reagált a miniszterelnök mondataira: szerintük az Orbán által megfogalmazottak még csak tárgyalási alapot sem képezhetnek. Szerintük A 10 százalékos ajánlat olyan messzire van attól, amiről beszélünk, hogy teljességgel elfogadhatatlan az oktatásban dolgozók számára. A PSZ felmérései szerint a sztrájkhajlandóság „rég nem látott magasságban van” az oktatásban dolgozók körében.

A PDSZ is válaszolt a miniszterelnök által vázoltakra: azt javasolják a kormánynak, hogy tanulmányozzák a szakszervezetek követeléseit és igyekezzenek értékelhető ajánlattal előállni.

Mind a PDSZ, a mind a PSZ a már nyilvánosságra hozott és a kormányfővel ismertetett sztrájkköveteléseket tekinti tárgyalási alapnak, ezek pedig a következők:

  1. A pedagógus illetményalap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen. 
  2. Szintén szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is. 
  3. Követelik továbbá, hogy a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen. 
  4. A negyedik követelés pedig, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek – akik jelenleg heti 40 órában látják el feladataikat – maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát tölthessenek regenerációval, felkészüléssel intézményen kívül.