Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háborús és emberiség elleni bűntetteket követtek el 2016 óta Líbiában az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Háborús bűnöket és emberiség elleni bűnöket, mint gyilkosságot, rabszolgakereskedelemet, kínzást, és nemi erőszakot követtek el különböző katonai szervezetek 2016 óta Líbiában – derül ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megbízásából az országban nyomozó tényfeltáró vizsgálóbizottság jelentéséből. A vizsgálóbizottság szerint különösen veszélyeztetettek az országban a polgárháború elől menekülő afrikai állampolgárok.

A szakemberek az országban szolgáló külföldi zsoldos csapatok tevékenységének vizsgálata során különösen sok, nemzetközi egyezménybe ütköző gaztettet jegyeztek fel. Az orosz központú magánhadsereg, a Wagner Group embereiről a jelentés szerint „megalapozott a gyanú”, hogy olyan emberekre is tüzet nyitottak, akik nem vettek aktívan részt összecsapásokban.

A líbiai partiőrséggel kapcsolatban pedig több olyan jelentést is felidéztek, miszerint az Európában kiképzett és felfegyverzett szerv olyan menekülttáborokba szállítja a Földközi-tengeren elfogott menekülteket, ahol mindennapos a kínzás és könnyedén válhattak rabszolgakereskedelem áldozataivá.

Az országban Moammer Kadhafi 2011-es elüldözése óta különböző intenzitással zajlanak összecsapások, folyamatos a polgárháborús helyzet.

Az ENSZ jelentése szerint a konfliktusokban résztvevő minden fél, így a harmadik országok, a különböző zsoldos alakulatok és hadseregek egyaránt követtek el nemzetközi emberi jogi szerződésszegéseket, különös tekintettel a szükségesség és arányosság elvére. A vizsgálóbizottságot vezető Mohamed Azsar elmondta, a civilek súlyos árat fizettek az országban 2016 óta folyó harcokban.

„A kórházak lerombolásának komoly hatása volt az egészségügyhöz való hozzáférésre, a zsoldosok által lakóövezetekben hátrahagyott aknák civileket csonkítottak és öltek meg.”

-tette hozzá Azsar.

A vizsgálóbizottság bejelentette azt is, hogy azonosították a bűntetteket elkövető egyéneket és csoportokat, akik közt egyaránt szerepelnek líbiai és külföldi állampolgárok is. Azonban a neveket tartalmazó listát nem hozzák nyilvánosságra, hanem átadják a megfelelő szerveknek.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavaly júniusban fogadott el egy határozatot a líbiai helyzet kivizsgálására. A két hónappal később felálló vizsgálóbizottság több száz dokumentum és mintegy 150 emberrel Líbiában, Tunéziában és Olaszországban készített interjú alapján készítette el egy éves munkával a jelentést.

A líbiai helyzetről, a határőrség menekültekkel szembeni embertelen bánásmódjáról, a rabszolgakereskedelemről mi is rendszeresen beszámolunk a Mércén.

(via TheGuardian)

Címlapkép: Wikimedia Commons