Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A líbiai „partiőrség” egy hajója tüzet nyitott egy menekültekkel teli csónakra, majd megpróbálta felborítani

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Sea-Watch nevű tengeri embermentéssel foglalkozó szervezet felderítő repülője, a Seabird legénysége szerdán rögzített felkavaró videót arról, ahogy az úgynevezett líbiai partiőrség egyik hadihajója megpróbál visszafordítani egy, az ország partjaitól észak felé tartó, menekültekkel teli kishajót.

A polgárháborús, megosztott Líbia politikai viszonyai miatt a „líbiai partiőrségként” magukra hivatkozó  – és az embercsempészeket is segítő – fegyvereseket nem igazán lehet hivatalos partiőrségnek hívni, még ha ők maguk így is hivatkoznak saját hajóikra.

A Seabird többször figyelmeztette a levegőből a líbiai hadihajót

A videofelvételeken jól hallható, ahogy a Seabird legénysége többször is figyelmezteti a líbiai hadihajót, hogy tartson biztonságos távolságot a csónaktól, mert az könnyen felborulhat. A hadihajóról ezután többször tüzet nyitnak a csónakra. Később a líbiai hajóról valaki kevéssé érthetően reagál a folyamatos rádiós felszólításokra.

Miután a hadihajóról abbahagyják a tüzelést- vélhetően a csónak motorját próbálták eltalálni-, új módszerrel próbálkozik a „partiőrség”: egy fémláncot engednek le a vízre, amivel megpróbálják felborítani az emberekkel teli kishajót.

A Sea-Watch az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, eszerint a kishajón 50 ember tartózkodott, köztük több gyerek is. Az eset a szervezet jelentése szerint Málta mentési zónájában történt.

Nem ez az első alkalom, hogy a szigetország hatóságai elmulasztották a segítségnyújtást, vagy egyes esetekben, még szándékosan rontottak is a tengeren Európa felé menekülők helyzetén:

Tavaly júliusban például Málta nem engedte kikötni a Talia kereskedelmi teherhajót, ami 53, csónakjukkal felborult menekültet mentett ki a Földközi-tenger máltai mentési zónájának közelében, április elején pedig egy Líbiát a fedélzetén több mint 70 emberrel elhagyó hajó segélyhívására érkező „mentő osztag” járt el egészen embertelenül:

A segítségkérők arról számoltak be, hogy egy máltai hajó közelítette meg őket korábban, de az segítségnyújtás nélkül továbbhajózott, majd egy másik érkezett, erről a legénység egy része átszállt, majd

megrongálták a hajó motorkábelét, és közölték a segélykérők szerint, hogy „Itt hagyunk meghalni titeket a vízben. Senki nem jöhet Máltára.”

Az úgynevezett „partiőrség” hajóiról nem először nyitnak tüzet fegyvertelen menekültekre és segítőikre: 2019 októberében előfordult egy olyan eset is, amikor egy felborult csónak bajbajutott utasait menteni próbáló civilekre adtak le lövéseket.