Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rálőtt a líbiai milícia a menekülteket mentő hajóra, de azután továbbengedte őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 18.05:

A Sea-Watch munkatársai arról tájékoztattak Facebookon, hogy a líbiai milíciák rálőttek a mintegy 90 embert éppen mentő Alan Kurdi hajón tartózkodó európai önkéntesekre, ugyanakkor senki sem sérül meg, és az összes vízbehullott embert sikeresen ki tudták menteni a hajóra.
Egy további, menekültekkel teli csempészcsónakot azonban a magát partiőrségnek nevező milícia már maga tartóztatott fel, és kísért vissza a parthoz.

Korábban írtuk:

Magukat „líbiai partiőrségnek” kiadó, felfegyverzett naszádok vették körbe a Sea Watch menekültmentő szervezet Alan Kurdi nevű hajóját az észak-afrikai ország partjainál, közölte Facebook-oldalán a szervezet.

A rövid híradás szerint a vízből menekülteket mentő Alan Kurdi személyzete „állig fefegyverzett” hajókról beszél, a polgárháborús, megosztott Líbia politikai viszonyai miatt azonban az azokat felügyelő – és az embercsempészeket is segítő – fegyvereseket nem igazán lehet hivatalos partiőrségnek hívni, még ha ők maguk így is hivatkoznak saját hajóikra.

A mostani eset a nyugat-líbiai partszakasztól 57 km-re északra történt, Tripoli kikötőjének körzetében.

A helyzet jelenleg kritikus, mivel a fegyveresek éppen akkor kezdték fenyegetni az Alan Kurdi személyzetét, amikor azok néhány felborult csónak életveszéllyel szembenéző utasait próbálták a tengerből kimenteni. A Sea-watch egyik kisrepülője már a helyszín felé tart, hogy tájékozódjon.

Korábban a szervezetnek mind a líbiai hadurakkal, mind pedig Matteo Salvini volt belügyminiszter rendeleteivel meggyűlt a bajuk, egyik kapitányuk, a német Carola Rackete például rövid időt olasz börtönben is töltött Salvini kegyetlen rendeletei következtében.

Címlapkép: Sea-Watch, Facebook