Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Huszonöt ember hánykolódott a tengeren, az illetékes máltai szerv „túl elfoglalt” volt a kimentésükhöz

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még június közepén történt a most nyilvánosságra került eset, amikor a Máltai Kutatási és Mentési zónában egy mentőmellények nélkül, 25 emberrel a fedélzetén hánykolódó hajóról értesítették a máltai és az olasz hatóságokat a Sea-Watch emberei. A szervezet egyik repülőgépe, a Moonbird vette észre a tehetetlenül sodródó csónakot, azonban bejelentésükre egyik ország sem küldött mentőcsapatot.

A Sea Watch beszámolója szerint a hajó észrevétele utáni harmadik napon öt alkalommal próbálták meg elérni az ügyben illetékes Máltai Mentéskoordinációs Központot (Maltese Rescue Coordination Centre). Mindegyik próbálkozásuk kudarcba fulladt, valós információcserére alkalmat sem kaptak, mivel a szolgálatban lévő tiszt vagy „elfoglalt” volt, vagy egyszerűen lerakta a telefont.

Végül a Tunéziai Partiőrség embereinek kellett illegálisan kimentenie a tengeren rekedt embereket, a Frontex segítségével. Tunézia azonban nem tekinthető a menekültek számára biztonságos területnek, mivel az ország nem rendelkezik megfelelő menekültügyi rendszerrel, az országban rendszeresek a menekültekkel és egyes kisebbségi csoportok tagjaival szembeni emberijog-sértések, illetve magas a menekültek visszaküldési kockázata.

A máltai hatóságok közreműködés-megtagadása, különös tekintettel arra, hogy ez egy vészjelzés ellenére történt, az alájuk tartozó Kutatási és Mentési zónában, nemzetközi egyezményeket és elsősorban tengerészeti jogot sért.

Nem ez az első alkalom, hogy a szigetország hatóságai elmulasztották a segítségnyújtást, vagy egyes esetekben, még szándékosan rontottak is a tengeren Európa felé menekülők helyzetén:

Júliusban Málta nem engedte kikötni a Talia kereskedelmi teherhajót, ami 53, csónakjukkal felborult menekültet mentett ki a Földközi-tenger máltai mentési zónájának közelében.

Április elején pedig, egy Líbiát a fedélzetén több mint 70 emberrel elhagyó hajó segélyhívására érkező „felmentő sereg” járt el egészen embertelenül:

A segítségkérők arról számoltak be hívás közben, hogy egy máltai hajó közelítette meg őket korábban, de az segítségnyújtás nélkül továbbhajózott, majd egy másik érkezett, erről a legénység egy része átszállt, majd

megrongálták a hajó motorkábelét, és közölték a segélykérők szerint, hogy „Itt hagyunk meghalni titeket a vízben. Senki nem jöhet Máltára.”