Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állatoknak szánt ketrecben hánykolódik mintegy 50 menekült egy hajón, Málta nem engedi kikötni őket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Málta szombat óta nem engedi kikötni a Talia kereskedelmi teherhajót, ami szombaton 53, csónakjukkal felborult menekültet mentett ki a Földközi-tenger máltai mentési zónájának közelében.

A szigetország ugyan engedélyezte a Taliának, hogy felségvizeire hajózzon az éjszakai súlyos vihar elől, amelynek során a hajónak esetenként  7 méteres hullámokat kellett állnia, azonban amíg más EU-s országok nem jelzik, hogy befogadnák a bajbajutottakat, Málta nem engedi kikötni a hajót.

Mohammad Shaaban, a hajó szír kapitánya jelezte a máltai Times of Malta hírportálnak, hogy a hajó egyáltalán nem alkalmas emberek szállítására, és a rossz időjárás csak súlyosbítja a helyzetet.

A kimentett emberek kénytelenek az eredetileg szarvasmarháknak fenntartott fedélközi karámokban aludni, amíg nem születik döntés, mivel a kereskedelmi hajón nincs egyéb lehetőség.

A kimentett emberek kénytelenek az eredetileg szarvasmarháknak fenntartott fedélközi karámokban aludni. (kép: Watch the Med – Alarmphone)

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a fedélzeten nincs elegendő mennyiségű étel és tiszta víz, valamint sok embernek orvosi segítségre lenne szüksége. A máltai hatóságok a fedélzetre küldtek kérésre egy orvost, aki két embert elszállíttatott egy partközeli kórházba további ellátásra.

A hajó megpróbált Olaszországban is kikötni, de az ottani hatóságok felszólították a kapitányt, hogy térjen vissza máltai vizekre.

„Még ha lett is volna időnk rendesen kitakarítani a helyet, akkor se lenne megfelelő emberi lények szállítására. A fedélköz nagyon mocskos és veszélyes az emberi egészségre. A hajómat állatok és nem emberek szállítására tervezték.”

– nyilatkozta Shaaban kapitány.

Mindeközben viszont a június vége óta a Földközin hánykolódó Ocean Viking sorsa rendeződni látszik, miután a 180 menekültet a fedélzetén szállító humanitárius hajó engedélyt kapott Olaszországtól, hogy kikössön a szicíliai Porto Empedocléban. A hajó utasait június 25-30. között mentették meg a Földközi-tengeren, azóta feszült helyzet akakult ki a fedélzeten. Az Euronews beszámolója szerint az Ocean Viking pénteken hirdetett vészhelyzetet, és több öngyilkossági kísérletről is beszámoltak.

(Times of Malta)