Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Gulyás Gergely már eredményt hirdetett az előválasztáson, és elmondta, a kormány nem tervez új korlátozásokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány épp az ellenzéki előválasztás eredményhirdetésének időpontjára hirdette meg rendszeres tájékoztatójának, a Kormányinfónak e heti felvonását. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, úgy tűnik, kevéssé lepte meg az előválasztás 664 ezres részvétele, szerinte ez nem több a választópolgárok számának 8 százalékánál, ennyi támogatója pedig nyilvánvalóan van az ellenzéknek.

Annak ellenére, hogy az Országos Előválasztási Bizottság csak estére ígér eredményeket, Gulyás már tudni véli, hogy ki lesz az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje: szerinte ugyanis már az elejétől fogva nyilvánvaló, hogy az előválasztás (amelyet Gulyás puszta színjáték) győztese Karácsony Gergely lesz.

Gulyás elmondta, hogy ezen a héten ismételten kedden került sor a kormányülésre, ahol Varga Mihály pénzügyminiszter az aktuális gazdasági helyzetet értékelte. A kormány számára idén kiemelt jelentőséggel bír a gazdaság várható növekedése, hiszen csak akkor válik lehetségessé a Fidesz-KDNP választási kampányígérete a gyereket nevelők SZJA-visszatérítéséről, ha a növekedés meghaladja a GDP 5.5 százalékát. Gulyás Gergely szerint ez minden bizonnyal be fog következni, így nincs akadálya annak, hogy megvalósításra kerüljön ez az elsősorban a vagyonosabbaknak kedvező elképzelés.

Külpolitikai fronton elsősorban a magyar állam és az orosz állami olajvállalat, a Gazprom közötti megállapodás dominálta az e heti kormányülést. Gulyás szerint az évi 4.5 milliárd köbméter földgáz vásárlásáról szóló, 10+5 évre szóló megállapodás előfeltétele a rezsicsökkentés fenntartásának.

A hamvaiból feltámadó szociáldemokraták győzelmét hozó német parlamenti választás kapcsán is számos kérdést kapott Gulyás Gergely, aki válaszaiban igyekezett a Németország és Magyarország közötti kiemelt jelentőségű gazdasági kapcsolatokra, semmint a Fidesz és a SPD közötti világnézeti különbségekre és a német párt prominensei által az Orbán-kormánnyal szemben megfogalmazott korábbi kritikákra összpontosítani. Emellett Gulyás úgy véli, hogy Németországban egyébként sem a kormányfő, hanem a „sajtó” diktálja a politikai folyamatokat, szerinte ezzel a jelenséggel még a 16 év kormányzás után visszavonuló kancellár, Angela Merkel is csak néhanapján tudott szembemenni.

Friss hír, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) tagjai Magyarországra látogatnak a napokban. A LIBE-delegáció Varga Judit igazságügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozni fog, Orbán Viktorral azonban nem, mivel ahogy Gulyás fogalmazott, a kormányfő elfoglaltabb annál, hogy olyan komolyanvehetetlen találkozókon vegyen részt, amelyek nem többek mint a magyar ellenzék kampányeseményei.

Gulyás Gergely az EU-kapcsán hozzátette, tovább folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, mivel a felek között húzódó ellentétek miatt továbbra sem került folyósításra az Unió által Magyarországnak megítélt több mint 1500 milliárd forint.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elismételte, hogy a Fidesz-frakció támogatja Szabó Bernadett azon elképzelését, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben lehetséges legyen népszavazást is kiírni. Szerinte bármilyen témában-legyen szó a kormány „gyermekvédelmi népszavazásáról” vagy a Karácsony Gergely által benyújtott Fudan-népszavazásról- elmondhatnák a véleményüket az állampolgárok a választás napján. Gulyás kitérő választ adott arra, hogy a kormány aktívan kampányolna-e a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítéséért, szerinte először meg kell várni, valóban lesz népszavazás a kérdésben.

A koronavírus-járványról is sok szó esett a Kormányinfón, Gulyás szerint továbbra is az oltás a legfontosabb eszköz a járvány elleni küzdelemben. A kormány szerint egyelőre nincs szükség további szigorításokra, és az ezért a területért felelős önkormányzatokra bízna a kormányt azt a döntést, hogy szükséges-e újból maszkviselési kötelezettséget előírni a tömegközlekedési eszközökön.

 

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán