Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cáfolják Palkovicsot a Fudan-ügy iratainak kitakart részei

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány minden olyan szövegrészt kitakart a Fudanról szóló közadatokból, amely egyértelműen arra utal, hogy mindenképpen kínai hitelből akarják megvalósítani a beruházást – írja csütörtöki cikkében a 444-en Panyi Szabolcs, a Fudan-projekt részleteit a nyilvánosság elé táró Direkt 36 újságírója, aki most összehasonlította a Budapestre szánt kínai egyetem építéséről hozott kormányhatározatokat azokkal a (cenzúrázatlan) minisztériumi előterjesztésekkel, amelyek alapján az első, áprilisban a Direkt 36 által készített Fudan-cikk született.

Karácsony Gergely főpolgármester közérdekű adatigényléssel kérte ki még áprilisban a kínai egyetem építéséről hozott kormányzati határozatokat. Három hónappal később, július közepén a Miniszterelnöki Kormányiroda úgy küldte el a kért szövegek egy részét, hogy abból bekezdéseken, oldalakon keresztül több dolgot kitakartak – erről annak idején a Mércén is beszámoltunk.

A Direkt 36 szerint Karácsony ugyanazokat az iratokat kapta meg júliusban cenzúrázva, amelyeket korábban a Direkt36 megszerzett. A két dokumentumot egymás mellé téve az látszik Panyi szerint, hogy a kitakart részek ellentmondanak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter állításainak, aki az elmúlt hónapokban többször is letagadta, hogy csakis Kínától vehetnék fel az építkezéshez szükséges sok száz milliárdos hitelt. A miniszter korábban arra hivatkozott az Indexnek és a IX. kerületi önkormányzati kiadású újságnak is, ahogy „európai bankoktól” fog ajánlatot kérni a kormány. Ezzel szemben az eredeti iratokban az szerepel, hogy  a kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a beruházást, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte a projekt előkészítését.

A Miniszterelnöki Kormányiroda nemcsak a kínai finanszírozásra utaló részeken kívül  a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat ajánlatát is kisatírozta feketével, mely 338 milliárd forintért, az ITM 540 milliárdos számításánál olcsóbban húzná fel a kampuszt. A Fudan-ügy kirobbanása után az ellenzék többek között azzal támadta a Fudan-projektet, hogy a beruházással a kormány kínai gazdasági-politikai érdekeknek szolgáltatja ki, és eladósítja az országot. A kormány ezekre a kritikákra többek közt azzal reagált, hogy még semmi sem dőlt el, se a hitelről, se a kivitelezésről nem állapodtak még meg senkivel.

A fővárosi önkormányzat a Direkt36 megkeresésére elmondta, hogy szerintük a kitakarásokon túl az ITM formailag sem teljesítette a közérdekű adatigénylést, ezért Karácsony a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH) fordul.

A Fudan-üggyel kapcsolatos hír, a parlament előtt van a párbeszédes Szabó Tímea javaslata a népszavazási törvény módosításáról. A módosítás eltörölné azt a szabályt, amely szerint nem lehet népszavazást tartani az országgyűlési, EP- vagy önkormányzati választások napján, illettve a választások előtti és utáni 41 napos periódusban.

Szabó a javaslattal azt szeretné elérni, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás – amelyet időközben hatan is megtámadtak –  a Fudan Egyetemről ne halasztódjon a választás utánra, de az új szabály azt is jelentené, hogy akár a kormány „gyermekvédelminek” hirdetett, valójában meleg- és transzellenes népszavazását is meg lehetne tartani a választás napján; vélhetően ezért nyilatkozott úgy a javaslatról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy „van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással”.

(Direkt36, Mérce)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd