Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a két nappal meghosszabbított előválasztás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma reggel indult el újra az ellenzéki előválasztás, amelyet a szavazást lebonyolító informatikai rendszer összeomlása miatt kellett leállítani szombaton, alig néhány órával a voksolás indulása után.

A választást lebonyolító civil szervezetek úgy nyilatkoztak, hogy külföldről végrehajtott túlterheléses-támadás állhat a leállás mellett, amellyel az ellenzéki pártok-bizonyítékok nélkül ugyan– a kormányt vádolják. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) ma reggel adott arról hír a Facebook-oldalán, hogy a tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferenc kibervédelmi szakértőt is, aki korábban a Honvédelmi Minisztériumnak is dolgozott.

Az előválasztást szervezők igyekeznek elkerülni a szombati helyzet megismétlést. Az aHang és az ellenzéki pártok informatikusai számos módosítást hajtottak végre a választás lebonyolításához használt informatikai rendszerben, valamint továbbra is toborozzák azokat a videós operátorokat, akik az online szavazásban részt vevők beazonosítását végzik.

Az  Országos Előválasztási Bizottság döntése értelmében az előválasztás ma reggel 7-kor kezdődött el ismét és került meghosszabbításra szeptember 28. este nyolcig, tehát a szavazáson részt venni kívánóknak az eredeti tervhez képest két plusznap áll a rendelkezésükre.

A meghosszabbításra a közleményük szerintük már azért is szükség volt, mert „országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni”. Az OEVB továbbá azt ígérte, törekedni fog arra, hogy összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án.

A szervezők  reményei szerint a szavazás jövőhét keddi lezárulta utáni egy-két nappal már eredményeket is hirdethetnek, így jövő csütörtökre talán már látni fogjuk, kik lesznek azok, akik az ellenzéki pártok színeiben mérkőznek meg az ország 106 egyéni választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjeivel. Amennyiben az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt (akiknek első vitájáról mi is beszámoltunk) közül senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, akkor egy második fordulóra is sor kerül október 4-e és 10-e között. A második fordulóba a három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-aspiráns juthat be.

A Mércénél mi is kiemelten foglalkozunk az előválasztássalÉlő közvetítéseink mellett rendszeresen közlünk elemzéseket az előválasztási vitákról, valamint hosszabb riportokat készítettünk olyan kezdeményezésekről, mint a magyarországi roma közösséget az előválasztásba bevonni kívánó 1Magyarország Mozgalom